Örebro hängde av Leksand

HOCKEY

Avgjorde toppmötet i tredje med fyra mål på tio minuter

Örebro tog en 4–1 seger mot Leksand och tog ett jättekliv mot en direktplats till kvalserien.

Efter ett makalöst ryck i tredje perioden med fyra mål på tio minuter har laget sju poäng ner till fyran Leksand.

– Vi har ett bra utgångsläge, säger Henrik Löwdahl till Sportbladet.

Tidigare toppmöten mellan Örebro och Leksand har slutat oavgjort den här säsongen, alla med slutresultatet 2–2. Och historien såg ut att upprepa sig – fram till att Örebro satte gasen i botten i tredje perioden.

Inom loppet av fem minuter med halva tredjeperioden gången hade Örebro vänt till 2–1 i Berhn Arena. 5.42 in i tredje perioden kvitterade Jonas Karlsson och en stund senare kunde Henrik Löwdahl stöta in tvåan efter snyggt förarbete av skyttekungen Johan Sjödell-Wiklander som var tillbaka i Örebro. Sedan kom 3–1 och 4–1 av bara farten.

– Det är en jämn och tät match i 60 minuter men jag tycker att vi har taktpinnen hela matchen och i tredje perioden kommer utdelningen helt rättvist, säger 2–1-skytten Henrik Löwdahl till Sportbladet.

"Ett billigt mål"

Dessförinnan hade Örebros målvakt Ola Nilsson bjudit Leksand på ledningsmålet i slutminuterna av den första perioden. Örebro-keepern gick ner bakom målet för att stoppa pucken åt en medspelare, men i stället snappade en Leksands-spelare upp den och kunde servera Jared Aulin som bara hade att lägga in pucken i ett öppet mål.

– De får ett billigt mål, men Ola gör ju en kanonmatch i övrigt och vi krigar på oavsett vad som händer, säger Löwdahl.

"Ett bra utgångsläge"

Leksand står efter förlusten kvar på 87 poäng medan serietvåan Örebro har ett drömläge inför avslutningen av hockeyallsvenskan med sju poäng upp, dock med en match mer spelad än Leksand. Örebro har Sundsvall, Rögle och Tingsryd kvar att möta.

– Det är ett bra utgångsläge, men vi har tre tuffa matcher kvar mot lag som har nåt att spela för så det kommer bli tajt.

Tredje- och sista direktplatsen till kvalserien befäste Rögle efter en förlösande 3–0-seger mot bottenlaget Tingsryd efter en annan målvaktsblunder – av Tingsrydmålvakten Victor Tisell.

Hampus Hagman

ARTIKELN HANDLAR OM