– Peter är fortfarande en favorit bland fansen

HOCKEY

Nashvill har inte glömt Foppas gästspel i klubben

NASHVILLE. Foppa bodde inte i Nashville mycket längre än två månader.

Men det var tillräckligt för att hans återbesök i country-mekkat i natt kommer att arta sig till en bejublad hemkomst.

– Peter är fortfarande en favorit bland fansen. Vi som var med glömmer till exempel aldrig kvällen när han avgjorde mot Detroit på övertid. Det var ren magi, säger legendariske tv-kommentatorn Pete Weber till Sportbladet.

Det var i februari 2007 Foppa, efter att ha övertalats att avsäga sig sin no trading-klausul, trejdades från Philadelphia Flyers till Nashville Predators.

Här spelade han sedan fram tills laget i slutet av april slogs ut av San Jose i första slutspelsomgången.

Men som sagt:

Den svenske superstjärnan hann ändå göra intryck.

– Under de första åren den här organisationen överhuvudtaget existerade var Peter den störste spelaren i ligan så att han till slut kom hit var verkligen en enorm händelse, säger Pete Weber.

Han är Nashvilles egen Arne Hegerfors och har kommenterat varje match Predators spelat de senaste 13 säsongerna, inklusive de Foppa medverkade i den där våren för snart fyra år sedan.

– Vilken spelare. Han hade sådant spelsinne och sådana tävlingsinstinkter, det var fantastiskt att se, säger han.

Weber är övertygad om att Forsberg får ett varmt mottagande när han ikväll återvänder till Bridgestone Arena.

– Oh ja, Nashville älskade Peter. Han är fortfarande en favorit bland fansen. Vi som var med glömmer till exempel aldrig kvällen när han avgjorde mot Detroit på övertid, efter förspel av Paul Kariya. Det var ren magi. Han kommer märka att folk minns.

Även Predators coach Barry Trotz, som förde befäl i Music City även under den korta Foppa-epoken, ser fram emot att se nummer 21 igen, om än med viss bävan.

– Jag kollade matchen på tv igår och tyckte han såg riktigt bra ut. Jag kände igen hans blick för spelet och den där warrior-attityden. Det ska bli intressant att ha honom på andra, men det blir en utmaning också. Han är svårstoppad, säger Trotz.

Detsamma tror lagets svenske målkung Patric Hörnqvist, som inte lirade i Nordamerika 2007 men väl var kedjekamrat med den berömde landsmannen under OS ifjol.

– Jag kollade också matchen igår och tyckte det såg helt okej ut. Han har väl en liten bit kvar till matchform, men han är fortfarande grymt skicklig när han får pucken. I powerplay hade några riktigt läckra krossmackor till backarna. Vi får inte genom för mycket tid, det gäller att vara på honom hela tiden. Får han de där extra sekunderna är han grym, säger ”Bengan”.

Som likt Samuel Påhlsson igår alltså inte tänker lägga några fingrar emellan om det skulle vara så.

– Nej, det tänker jag absolut inte. Vi behöver poängen, så det är bara att köra.

Nashville har ju en svensk målvakt också, i form av Brynäs-fostrade bjässen Anders Lindbäck, men han ska inte spela ikväll.

– Nej, det är Pekka (Rinne) som startar. Men man får ändå se till att vara beredd, man vet aldrig. Och jag tycker det ska bli kul att se Foppa spela igen. Det gäller att vara vaken på honom, han är fortfarande både skicklig passningsspelare och avslutare, konstaterar gästriken.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL