Livs tröja blir inte fridlyst i Tre Kronor

HOCKEY

”Vi gör inte något med hans tröjnummer”

1 av 7

I går begravdes Stefan Liv.

Men Svenska ishockeyförbundet kommer inte att pensionera tröja nummer 1 i Tre Kronor.

– Vår utgångspunkt är att vi inte ska göra det, säger ordförande Christer Englund.

Bara dagar efter Livs död bestämde HV 71 att hans tröja skulle hängas upp i taket i Kinnarps Arena och att ingen spelare i framtiden kommer att använda tröjnumret.

Många hade förväntat sig att Svenska ishockeyförbundet skulle välja att göra samma sak.

”Inte gångbart”

Men Ishockeyförbundet har inga planer på att fridlysa Livs klassiska tröjnummer 1, som han med något enstaka undantag spelade med i 133 landskamper.

– Vi gör inte något med hans tröjnummer. Vi har inte sett att det skulle vara gångbart att plocka undan nummer i landslaget, säger Christer Englund.

– Börjar vi titta på det finns det många spelare i de kretsarna. Sven Tumba är ett exempel och så har vi Pelle Lindbergh. Vad föranleder att tröjan ska pensioneras och vad föranleder inte?

”Har pratat om det”

Man kan tycka att situationen med Stefan Liv är väldigt speciell.

– I och för sig, men vi lånar in spelare väldigt ofta från olika klubblag. Det brukar handla om ungefär 65 spelare under en säsong. Det är skillnad med en klubb och ett landslag. En klubb har ett anställningsförfarande och är spelarnas arbetsgivare. Vi lånar in spelarna när de representerar Tre Kronor.

Hur mycket har ni diskuterat frågan?

– Vi har tittat på det, men inte haft någon djupare diskussion kring det. Jag ska inte svära i frågan, men vi hade en diskussion strax efter att olyckan skedde och då var utgångspunkten att vi inte skulle göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor