Mora snodde showen – Leksand till playoff

HOCKEY

”Det var bara pinsamt”

1 av 11 | Foto: SCANPIX

Det var uppdukat för hemmafest inför över 17 000 åskådare – nästan bara Leksandsfans – under den historiska utomhusmatchen i Leksand, men Mora snodde showen, och man gjorde det ordentligt.

Efter 1-4-förlusten i Slaget om Siljan är det klart att Leksand tvingas till playoffspel.

– Just nu känns det tomt, säger Jesper Ollas.

Efter tre raka seriesegrar i allsvenskan, och lika många misslyckanden i kvalserien, är det nu klart att Leksand missar att plocka en direktplats till kvalserien.

I och med lagets förlust i utomhusmatchen inför 17 319 åskådare mot Mora så är det klart att Växjö, Rögle och Örebro plockar de tre givna kvalseriebiljetterna, medan Leksand tvingas försöka ta sig dit via ett ovisst playoff.

– Jag vet inte vad jag ska säga… man blir irriterad och förbannad, men vi är inte där ute och krigar som de gör, och därför vinner de den här matchen, säger en besviken Jesper Ollas till Viasat Hockey, och han var inte nådig i kritiken av det egna laget.

– Det går inte att göra så mycket mer än att vara på alla att vi ska vara med och påverka. Vi måste tävla mer än dem, men vi gjorde inte det. Det var bara pinsamt.

Vände på 46 sekunder

Leksand hade dock studsarna med sig i andra perioden.

Patrick Galbraith räddade pucken på mållinjen med klubban och några minuter senare styrde Eric Moe in 1-0 i power play.

Men sedan vände allt. Bara 40 sekunder efter målet kvitterade Jens Jakobs med ett rappt skott och ytterligare 46 sekunder senare stötte Marco Tuokko in 2-1 efter att ha lämnats helt ren i slottet.

– Den snabba kvitteringen var riktigt viktig, säger Martin Johansson till Viasat Hockey.

Sedan avgjorde Moras stjärnkedja. Martin Johansson levererade ett crosspass som Mattias Beck direktsköt in fram till 3-1, och i en minut in i den sista perioden betalade Beck tillbaka med en liknande passning som Johansson stötte in fram till 4-1.

”Stämningen är otrolig”

– Jag tycker att vi är ett bättre lag än Leksand. Vi släpper inte till många chanser, så det kan inte bli så mycket bättre än det här, säger Johansson.

I och med segern så är playoff nära för Mora. Laget är sex poäng före serieåttan Malmö med sex poäng kvar att spela om.

17 319 åskådare innebar för övrigt nytt publikrekord för Leksand. Det tidigare rekordet löd på 12 479 personer och sattes i en match mot Brynäs 1964.

– Stämningen är helt otrolig, men jag skäms inför fansen som ställer upp. Att man inte kan få ge något tillbaka är skit, säger Ollas.

ARTIKELN HANDLAR OM