Krisen i AIK Hockey

AIK-ikonen vill ha ”korten på bordet”

Av: 

Robert Laul

HOCKEY

Lennart Johansson: Jag vet snart inte vilka som sitter i styrelsen

AIK Ishockey AB är på väg i konkurs, enligt Dagens Nyheter.

AIK:s hedersordförande Lennart Johansson tror på den föreslagna räddningsaktionen men vill först ha "korten på bordet" från bolagets styrelse där Mario Ashman är ordförande.

– Han måste ha en vilja att yttra sig. Annars blir det att vi gamla gubbar sitter här och oroar oss och undrar: "Vad i helvete är det frågan om"? säger Lennart.

Den före detta fotbolls- och Uefa-ordföranden börjar med att poängtera att det är hans eget fel att han på många sätt tappat kontakten med AIK:s ishockeyverksamhet.

– Det fanns en tid när jag var på varje träning, nu har jag mig själv att skylla att jag mest har engagerat mig kring fotbollen. Om den har jag stora förhoppningar. Där finns starka krafter på alla nivåer som sköter sina sysslor bra. Jag tror på tränaren också, han sätter resultaten före publicitet i tidningarna, säger Lennart och fortsätter:

– När det gäller ishockeyn är jag ledsen och oroad. Jag känner ingen i styrelsen, jag vet snart inte vilka som sitter i styrelsen, säger Lennart Johansson, 85.

Skuld på 4 miljoner

Enligt Dagens Nyheter hotas AIK Ishockey AB av konkurs, något som riskerar att sänka även AIK IF där hockeyns barn-, dam- och ungdomsverksamheten ligger, enligt DN.

Anledningen, skriver DN, är att idrottsföreningen har en skuld till aktiebolaget på 4,2 miljoner kronor. En skuld som en eventuell konkursförvaltare skulle kunna komma att kräva föreningen på.

AIK-banken Den svarta Massan, DSM, har gått ut med ett brev till sina 1397 medlemmar att det är "skarpt läge", och vill enligt DN låna ut två miljoner till AIK IF, något DSM:s medlemmar ska ta ställning till via en omröstning som pågår till 9 februari.

”Rätt väg att gå”

En sådan lösning hade vid en aktiebolagskonkurs inneburit att AIK flyttas ner en division men att barn-, dam- och ungdomsverksamheten räddas.

– Om konkursen blir ett faktum, tror jag att det är rätt väg att gå, säger Lennart Johansson. Då får vi gå vidare med våra egna förmågor. Det finns en bra ungdomsutveckling i föreningen, och en tradition som vittnar om att föreningen tar hand om de sina, att vi har en klubbkänsla.

Men Lennart Johansson efterlyser information från bolagsstyrelsen där Mario Ashman är nytillträdd ordförande sedan i höstas.

– Han måste ha en vilja att yttra sig. Annars blir det att vi gamla gubbar sitter här och oroar oss och undrar: "Vad i helvete är det frågan om?". Upp med korten på bordet, hur ser AIK ut i dag? Jag efterlyser den öppenhet som är en tradition inom våra sektioner, menar Lennart.

”Inget emot grabben”

Den som uttalat sig för AIK:s räkning till medlemmar, fans och i medier är tillförordnade vd:n Johan Segui som också är fotbollens starke man.

– Men jag tror det bästa för AIK är att han ägnar sig helt åt fotbollen. Jag har inget emot grabben men jag undrar vad som fick honom att hoppa på det här tåget. Det är att åta sig för mycket, det blir att splittra sig, säger Lennart Johansson.

AIK är just nu näst sist i hockeyallsvenskan med sju omgångar kvar att spela.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i AIK Hockey

AIK Ishockey

Ishockey

Hockeyallsvenskan

Lennart Johansson