Stjärnan: ’Har fått hotbrev & mordhot’

HOCKEY

Fernholm om tuffa tiden efter klubbytet, hatramsorna från fansen och återkomsten till Dif: ’Som att komma hem’

Foto: Daniel Fernholm är tillbaka i Djurgården.

Ett kontroversiellt nyförvärv är hemma igen.

Men Daniel Fernholm, 30, väntar sig inget varmt mottagande från fansen.

För Sportbladet berättar backen om mordhoten efter övergången till Linköping för sju år sedan.

– Det krävs mycket för att man ska bli nedspykad ute på isen, säger han.

Det är en tisdagskväll på Hovet i slutet av juli. Djurgården håller öppen träning för fansen och presenterar årets trupp spelare för spelare.

Störst jubel får gamle guldhjälten Mikael Tellqvist, som återvänt från KHL-spel i Dinamo Riga.

Men även en annan hemvändare möts av applåder. Daniel Fernholm skrinnar in på isen till ett varmt mottagande – trots den bittra skilsmässan från Dif 2007.

– Jag hörde inte ett enda burop, säger 30-åringen efteråt.

Annat var det efter avskedet från Djurgården för sju år sedan. Fernholm, som återvände till Dif under säsongen 2006-07, valde ett jättekontrakt med Linköping framför en fortsättning i Dif.

Han vill inte uttala sig mer om varför det blev LHC. Men nyligen berättade Fernholm för Djurgårdens hemsida om sin syn på den kontroversiella övergången.

– Vi missade slutspel och jag hade erbjudande från ett schweiziskt lag om att spela tio matcher där som uppladdning inför VM. Alla var överens men affären sprack i sista stund och jag kände att jag var helt ur form under VM. Jag blev besviken på Djurgården som enligt mig agerade mindre bra och samtidigt hörde Linköping av sig, sa han till klubbens webbplats.

”Fick dubbelt betalt”

– Allt var proffsigt och jag kände att det var ett intressant erbjudande. Jag ska inte hymla med att jag fick dubbelt så mycket betalt av dem, men det som avgjorde var dels besvikelsen på Djurgården och att Linköping visade en proffsighet just då.

Fansens besvikelse blev kraftfull. Från klacken ekade ramsor om prostitution – och via brev och samtal kom ännu hårdare ord.

Förstår du de reaktioner som blev?

– Just då förstod jag inte det, men nu efteråt så...jag tycker att jag fått min del av skiten. Jag har åkt runt i tre år och blivit hatad. Jag har fått hotbrev, mordhot och allt möjligt hela tiden i Linköping, säger han till Sportbladet.

– Det var jobbigt men samtidigt är det en nyttig erfarenhet. Det krävs mycket för att man ska bli nedspykad ute på isen. Nu skrattar jag bara åt det men just då...det var jobbigt, säger Fernholm till Sportbladet.

Bevakades på egen våning

Backen berättar att han tvingades ändra sin vardag på grund av den hotbild som riktades mot honom.

– Vi mötte Djurgården i grundserien hela första året och sen när vi spelade slutspel andra året. Jag fick bo på egen våning på Globe Hotel med bevakning och allting.

Ändå valde du att komma tillbaka nu. Många andra hade kanske tänkt ”aldrig mer”.

– Jag ser det inte så. Av 100 procent så är det kanske en-två som ogillar att jag är tillbaka. Sedan har du åtta som tycker att jag måste visa på isen att jag förtjänar att vara här. Sedan har du 90 procent som är glada. Det är inget tufft val. Jag ville tillbaka och Djurgården ville ha tillbaka mig. Det känns som att komma hem.

Hittat formen i Thailand

Fernholm kommer närmast från spel i Finland och IFK Helsingfors. Men de senaste två säsongerna har han till och från störts av en krånglande höft.

Skadan krävde operation i våras – därefter åkte backen utomlands för att traditionsenligt göra sin försäsongs- träning i Thailand.

Fernholm har hittat formen i Phuket fyra somrar i rad. I år blev det sju veckor i Thailand.

– Jag trivs bra därnere. Jag gillar att komma bort och vara för mig själv.

Hur kommer det sig att du gör uppbyggnadsträningen i Thailand?

– Det började med att jag behövde komma iväg en sommar, och en polare till mig är gammal K1- mästare. Det var han som tipsade mig om att åka dit. Det finns så gott som en hel gata med bara nyttig mat, många gym och många träningsmöjligheter. Jag tycker att det passar mig perfekt. Jag kör själv och med en personlig tränare.

Vad är det för övningar?

– Det är mycket jag tar med mig från hockeyn, snabba fötter och sådant. I år var det speciellt inriktat på att bli bra i höften efter operationen.

Väntas dra ett tungt lass

Hur är höften nu?

– Den känns bra.

Fernholm väntas få dra ett tungt lass i ett Djurgården med många unga spelare. Laget är knappast topptippat inför comebacken – men hemvändaren tror på årets upplaga.

– Det kommer vara full fart i 60 minuter, det kan folk förvänta sig. Vi är nykomling men jag tycker att vi har en bra mix av ungt och gammalt. Det gäller att några unga får sitt genombrott och att vi som varit med ett tag spelar efter förväntan.

Med NHL-stjärnan Mikael Samuelsson in i laget ser backen framför allt fram emot en spelform.

– Det är en klassvärvning, han skjuter som en häst. Vårt powerplay kommer att bli vasst, säger Fernholm.

ARTIKELN HANDLAR OM