Området som ska förändra hockeyn

HOCKEY

NHL-stjärnan: Ser ingenting negativt med det

1 av 3

Här är linjen som ska förändra hockeyn.

Efter att delvis förlamats två gånger (!) på isen hoppas Thomas Smith att ”Look-Up Line” ska förbättra säkerheten för världens ishockeyspelare.

– Jag ser ingenting negativt med det här alls, säger New York Rangers NHL-stjärna Chris Kreider till USA Today.

Foto: Chris Kreider, New York Rangers.

Den 2 augusti 2008 flög Thomas Smith in i sargen med huvudet före och förlamades delvis när han försökte undvika en tackling. 19-åringen som spelade college-hockey i Boston gjorde dock en mirakulös återkomst, återfick känseln och gjorde comeback på isen.

Men den 2 oktober 2009 var olyckan framme igen när Smith tappade balansen och återigen smällde rakt in i sargen i en otäck olycka.

– Så fort jag träffade sargen förstod jag att jag var förlamad. Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag aldrig borde ha börjat spela igen. Någon gjorde bort sig, säger Smith till USA Today.

”Större chans att vinna på lott fem gånger”

– Läkarna sa att det är större chans att vinna på lotteriet fem gånger i rad än att råka ut för två sådana helt orelaterade olyckor.

Efter 27 månader i rullstol kan Smith i dag gå med hjälp av kryckor. För att inte fler ska drabbas av samma öde ägnar han nu sitt liv åt att försöka göra hockeyn säkrare.

Efter att ha experimenterat med olika material för att göra sargerna mjukare tror sig Thomas Smith nu ha hittat en billig lösning som kan hjälpa spelarna att undvika farliga kollisioner på isen. Det handlar om en så kallad ”Look-Up Line”, ett orangemålat område som uppgår till en meter från sargen.

Tanken är att spelarna snabbt ska kunna förstå om de befinner sig i ett farligt område på isen, och för tacklarna att lära sig respektera riskerna med kollisioner i och omkring området.

”Kan hjälpa de yngre spelarna”

– Jag ser ingenting negativt med det här alls. Jag tror att NHL-spelarna har en bra känsla för var de är på isen men det här kan hjälpa de yngre spelarna att lära sig det, säger New York Rangers NHL-stjärna Chris Kreider till USA Today.

Enligt Thomas Smith kommer 225 ishockeyrinkar i totalt 27 amerikanska stater att ha linjerna redan den 1 oktober. USA Hockey har också ställt sig bakom planen och kommer att studera utgången av det pågående testet.

– Vi är intresserade av alla idéer som kan förbättra säkerheten och hälsan för alla hockeyspelare och det här är ett mycket intressant säkerhetsförslag. Som vi ser det kan det här vara genialt men vi måste studera det och säkerställa att det verkligen är effektivt först, säger USA Hockeys medicinske chef Michael Stuart.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL