Wennerholm: Då dör OS-hockeyn

Foto: TT
Ryske storstjärnan Ilja Kovaltjuk.

Ryssland portas från OS, men utvalda ryska idrottare får tävla under neutral flagg.

Jag misstänker att det inte får KHL-presidenten Dimitrij Tjernysjenko på bättre humör direkt.

Risken är nu ännu större att alla KHL-spelare stoppas från OS.

Då dör OS-hockeyn.

Nu vet jag inte hur den ryska reaktionen blir på IOK:s besked.

Det vet man sällan på förhand.

Men jag fruktar det värsta.

Enligt Internationella Ishockeyförbundets (IIHF:s) ordförande René Fasel var inga ryska hockeyspelare inblandade i skandalen kring alla manipulerade dopingprov i Sotji 2014. De ska vara fria att spela i Sydkorea.

KHL tillhör dessutom det ryska ishockeyförbundet och lyder därmed under IIHF.

De kan inte bestämma själva som NHL.

Och enligt IIHF:s regler ska alla KHL-spelare släppas till OS.

Men vad som står skrivet och vad som verkligen kommer att hända är två olika saker. Är ryska hockeyspelare beredda att åka till Sydkorea och spela i neutrala dräkter och med ”OAR” på brösten i en turnering där de är storfavoriter?

KHL-presidenten har tidigare hotat att stoppa alla spelare och det var redan när landets skidåkare började stängas av på livstid i början av november.

Dimitrij Tjernysjenko blev dessutom själv avstängd från sina officiella uppdrag för IOK inför OS i Peking 2022 i samma veva som beskedet om den ryska avstängningen kom på tisdagen.

Det blev han inte gladare av.

Enligt vissa uppgifter ska han ha informerat IOK om att det inte blir några KHL-spelare i OS om inte Ryssland får spela i sina landslagsfärger, långt innan det här beskedet kom.

Tjernysjenko var ju chef för den ryska organisationskommittén vid OS i Sotji och var direkt inblandad i den skandal ryska staten förnekar att de orkestrerade från start.

Det ska bli oerhört intressant att se hur han reagerar på det här beskedet.

Blir sämre än VM

Rikard Grönborg tog ut tolv KHL-spelare till sin landslagstrupp till Channel One Cup i Moskva så sent som igår och både Finland, Tjeckien och Kanada har en stomme av KHL-spelare i sina blivande OS-trupper.

Allt det skulle slås i spillror om KHL bojkottar OS. En a-turnering som blev en b-turnering när NHL sa nej, kommer att bli en c-turnering om även KHL hoppar av. Långt sämre än en vanlig VM-turnering.

Dessutom:

Hela spelschemat skulle få skrivas om och halta rejält om ett lag försvinner i det här läget.

Fick kritik inför Rio

Jag förstår att IOK stänger av Ryssland och tar det beslutet själva den här gången.

De fick massiv kritik inför Rio, då det lät specialförbunden bestämma och 70 procent av alla ryssar som skulle tävla i Rio kunde åka ändå.

Nu kommer det bara bli en bråkdel och varje spår av Ryssland kommer att suddas ut från de ryska idrottare som får tävla under den olympiska flaggan. Ingen nationalsång på prispallen, ingen nationsflagga och neutrala tävlingsdräkter, där den klassiskt röda ryska färgen är helt förbjuden.

Det gäller även hockeylaget.

Hur märkligt kommer inte det att kännas om de ändå åker. Som Team Europa i World Cup ungefär.

Frågan är hur högt upp det går

Hela den här härvan startade i senaste vinter-OS i Sotji 2014, där det visade sig att ryssarna hade organiserat ett fuskande som världen aldrig skådat tidigare.

Dopningprov smugglades in och ut via hemliga hål i väggarna från det officiella dopninglaboratorium som borde varit säkrare än Fort Knox.

Lämnade urinprov från många av de ryska medaljörerna byttes ut mot ny och garanterat ren och det krävdes en hel vetenskap bara för att öppna de förseglade provflaskorna.

En statsorganiserad kupp enligt Wadas utredare.

Och mitt i händelsernas centrum stod chefen för Moskvas dopninglaboratorium Grigorij Rodtjenkov, som orkestrerade allt. Samme Rodtjenkov som nu hoppat av och berättat allt i detalj både i New York Times och för Wadas utredare Richard McLaren.

Allt skildrat in i minsta urinprov i Netflixdokumentären ”Icaros”. Jag rekommenderar alla att se den.

Det är en historia som först verkar nästan för otrolig för att vara sann. Mer fiktion än verklighet. Men allt har bekräftats i efterhand.

Frågan är bara hur långt upp det gick i den ryska hierarkin.

Hur många som visste. Rysslands ledare nekar helt till alla anklagelser.

President Vladimir Putin och dåvarande idrottsministern Vitalij Mutko har ställt sig helt frågande. Nu tror jag ändå att det är upp till Putin hur många ryssar som verkligen kommer till Sydkorea.

Putin som är en känd hockeyfantast.

Jag hoppas han ser till att KHL-spelarna släpps till OS och att det i alla fall blir den tilltufsade hockeyfest det har chans att bli.

Men det kan lika gärna bli en rysk bojkott - och att inga ryssar åker. Inte ens under neutral flagg.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM