AIK och Djurgårdens fans straffas på miljonbelopp

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Fansen till AIK och Djurgården har fått nog av behandlingen från Stockholm Live och biljettplattformen AXS.

Supportrarna straffas med extra biljettavgifter som kostar dem över två miljoner kronor per säsong – och prisbilden i Hovets kiosker får dem också att reagera.

– Det är ju helt sjukt att vi ska vara en kassako till AXS, säger Black Armys ordförande Viktor Engquist.

Ni känner säkert till hur AIK och Djurgårdens arenasituation ser ut.
En snabb sammanfattning: de hyr arenan Hovet av Stockholm Live AB, som har avtal med biljettplattformen AXS om biljettförsäljningen.

Både Hockeyallsvenskan och SHL har skrivit centrala avtal med AXS när det handlar om biljetter.

I SHL har man förhandlat fram att serviceavgiften är 0 kronor i ett centralt avtal. Allsvenskan har lyckats få ned priset till 3,5 procent av biljettpriset. 

Foto: Jessica Gow/TT

Tvingas betala serviceavgift

Men AIK och Djurgården får inte använda sig av de förmånliga centrala avtalen.

Klubbarnas supportrar måste betala 10–40 kronor för Djurgårdens matcher och upp till 30 kronor för AIK:s hemmamatcher för det som kallas serviceavgift på biljetten, trots att de använder samma app eller hemsida som fansen till de andra lagen i Hockeyallsvenskan och SHL.

1 av 6

Serviceavgiften tillfaller inte heller varken AIK eller Djurgården.

– När det finns ett centralt avtal så borde det i så fall gälla alla lag. Man ska inte behöva betala extraavgifter för att gå på hockey på Hovet jämfört med någon annan arena i ligan, säger Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson.

Både Djurgårdens fans och AIKs dito, via Black Army, har reagerat på behandlingen.

Total kostnad: två miljoner kronor

Räknar man ihop vad Stockholmsklubbarnas fans betalar i extra biljettavgifter till AXS så hamnar vi på över två miljoner kronor.

– VI AIK:are, samt motståndarfans på Hovet, får betala mellan 10-30 kronor extra för varje biljett för att AXS har helt andra regler för oss i Stockholm. Det blir sjukt mycket pengar som vi skulle kunna lägga direkt till AIK, säger Black Armys ordförande Viktor Engquist.

Han är irriterad.

– Det är ju helt sjukt bara det och att vi då ska vara en kassako till AXS, blir bara för mycket. Hade AIK fått ta del av försäljningen så hade inte någon av oss reagerat, men den minimala intäkten är bedrövlig.

Svaret: ”En vanlig affärsmodell”

AXS marknadschef Emma Åman ger sin syn på serviceavgiften.

– Vi har avtal med Stockholm live på arenorna och kan inte teckna avtal direkt med klubbarna. Det vill säga – klubbarnas avtalspart blir Stockholm live. Hur det avtalet ser ut har inte vi någon inblick i.

Frågan bollas över till Stockholm live:

– Våra avtal med biljettoperatörerna innebär att de har rätt att addera serviceavgift kopplat till biljettpriserna för deras arbete. Detta har vi haft under lång tid och är en vanlig affärsmodell. Sen vet vi att biljettbolag kan ha olika affärsupplägg med olika kunder där deras avgifter tas ut på olika sätt, skriver Daniel Stålbo, kommunikationsdirektör på Stockholm Live AB.

Det är inte bara biljetthanteringen som fansen till Stockholmslagen har synpunkter på. Prisbilden i Hovets kiosker är något som får besökarna att skaka på sina huvuden.

En Loka 39 kronor.

Popcorn 57 kronor.

Kaffe 29 kronor. 

En snabb jämförelse med NHK Arena i Timrå ger till exempel följande priser: Dricka (50 cl) 20 kronor, kaffe 20 kronor, chips 20 kronor.

– Att gå till Hovet på en match är ju dyrt som det är med tanke på parkering, kiosker med mera. Den som driver kioskerna gör ju precis allt för att suga ut vartenda öre från oss. Har man varit på Hovet så vet man att man blir skinnad varenda gång man besöker kioskerna. Sänk priserna och sälj mer verkar inte vara något som faller dom in, säger Engquist.

– På Hovet har vi mat- och dryckesoperatör som definierar priserna på sitt utbud av mat och dryck, utifrån att de ansvarar för sin affärsverksamhet, skriver Stålbo i ett svar om kioskpriserna.

Stureplansgruppen Arena Catering är leverantör av mat och dryck i arenorna Ericsson Globe, Hovet och Annexet.

Foto: Tomas Ros
Menyn på Hovet med tillhörande priser.