SM-guld till Växjö

Av: Patrik Brenning, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi förlorade aldrig hoppet – vi kom tillbaka och tog hem allt”

1 av 4

VÄXJÖ/STOCKHOLM. 1997 grundades Växjö Lakers.

Bara 18 år senare är de bäst i Sverige.

– Jag bara sköt, sedan kommer jag inte ihåg någonting. Det blev bara svart, säger en överlycklig Tuomas Kiiskinen om sitt avgörande mål i sudden.

Efter fem raka bortasegrar i finalserien hade Växjö dukar för guldfest med förhoppningen om en första hemmaseger – och därmed ett SM-guld. De skulle inte bli besvikna.

Men finalen förvandlades till ett drama när Skellefteå, trots ett spelmässigt underläge, gick ifrån till 2-0. Först i tredje perioden lyckades hemmalaget spräcka Markus Svenssons nolla genom Jani Lajunen.

”Hoppas jag orkar fira i tre dagar”

Kirill Kabanov bjöd sedan Växjö på kvitteringen när han oturligt skickade pucken över sargen från egen zon och från utvisningsbåset tvingades se Jeff Tambellinis kvittering. Det innebar förlängning.

Halvvägs in i den andra förlängningsperioden small det. Tuomas Kiiskinen dunkade dit 3-2 10:21 in i perioden och skrev sig för evigt in i Växjö Lakers historia.

– Det är helt fantastiskt. Det är lika bra känsla varje gång. Det känns helt fantastiskt, säger kaptenen Tomi Kallio till Sportbladet efter sitt tredje guld.

Kallio säger samtidigt att det här guldet är extra speciellt.

– Det är oerhört stort. Det är så lång resa dit. Det är första gången som kapten, att få lyfta pokalen. Den känslan är obeskrivlig. Jag är äldre gubbe men jag tror att jag klarar att fira i tre dagar. De yngre borde orka längre.

Matchen kan också ha varit finländarens sista på svensk is.

– Det är inte spikat men det är mycket möjligt. Det här känns som en drömavslutning i så fall. Det känns lite overkligt faktiskt.

”Gått otroligt fort”

Guldet understryker den osannolikt snabba resa Växjö gjort på bara fyra år i SHL.

– Det har gått otroligt fort allting. Det är bara kolla alla som är här. Hela Växjö har stöttat oss hela vägen. I dag känns det extra kul, säger Erik Josefsson till Sportbladet och fortsätter:

– Förra året fick jag lite vittring att vi kunde gå hela vägen redan då. I år tycker jag vi spelat riktigt bra hockey. Det är lite tomhet nu men samtidigt en otrolig glädje.

En stor succé även för blott 35-årige tränaren Sam Hallam.

– Helt underbart! Obeskrivligt. Så är det. Jag trodde när vi inte utnyttjade våra power play att det skulle straffa oss men vi lyckades fortsätta. Men som jag sagt i omklädningsrummet hela tiden: Mästarlag hittar sätt att vinna, säger Hallam till Sportbladet.

Publicerad: