San Joses urladdning i konferensfinalen

Nyquist: ”Jätteskönt att få starta så direkt”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

SAN JOSE. Hajarna tog ett rejält bett av bluesmännen från St. Louis när Stanley Cup-slutspelets västra konferensfinal inleddes i det somriga San Jose i natt – och en av de som tuggade hårdast var Gustav Nyquist.

Han stod för två assist och såg tillsammans med tvåmålsskyttarna Timo Meier och Logan Couture till att det hjälplösa bytet aldrig fick någon ro.

– Det är såklart kul att äntligen ha kommit förbi andrarundan. Chanserna blir färre och färre med åren så det gäller att ta vara på dem, säger ”Gus” efter 6-3-segern.

Den skulle bli en tät och tung dragkamp, första ronden mellan väst-jättarna San Jose och St. Louis.

Var det sagt.

Men de förväntningarna – eller farhågorna, om man hellre vill det – kom på skam.

Istället fick de febriga fansen i Sharktank i centrala San Jose se en sprakande explosiv, frejdig och målrik urladdning – och det var framförallt hemmafavoriterna som öppnade alla spjäll och körde så det blixtrade om skridskorna på dem.

– Ja, vi kom ut med bra energi och var verkligen redo för match, säger Gustav Nyquist 

– Det var jätteskönt att få starta så direkt efter den hårda serien mot Colorado.

Lysande passning

Gustav låg själv bakom det första målet när han efter tre och en halv minut stormade iväg längs vänsterkanten och slog en lysande passning så den hete Logan Couture kunde damma in ett direktskott – och på den vägen fortsatte det.

Kedjan de gossarna bildar med Timo Meier uppförde sig verkligen som hajar som fått vittring på blod och låg bakom det mesta. Couture och Meier pangande in två mål var – den sistnämnde bland annat efter ett rasande snyggt, ”Foppa”-inspirerat solonummer i andra perioden – och Nyquist noterades för två assist.

– Det har känts bra ändå sedan vi blev ihopsatta, instämmer han.

– Men vi har många bra linor i vårt lag, det är alltid någon som sticker ut varje kväll. Det är det vi gillar med vårt lag. Alla formationer hjälper till.

Foto: Josie Lepe / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”Tror jag Erik är van vid”

Den 29-årige skåningen förnekar dock inte att det känns extra inspirerande att uppträda i karriärens första konferensfinal.

– Nej, det är såklart kul att äntligen ha kommit förbi andrarundan och få spela såna här matcher. I takt med att åren går märker man ju också att chanserna blir färre och färre. Så det gäller att ta vara på dem.
Erik Karlsson stod också för en framspelning, till ett Joe Pavelski-mål i fem-mot-tre-läge, och utökar därmed ledningen i slutspelets assistliga.

Men vad gäller den småländske backstjärnan handlar diskussionerna efteråt mest om att Blues uppenbarligen var ute efter att försöka störa honom med skoningslöst fysiskt spel.

– Tja, men det tror jag Erik är van vid det här laget. Han är en av ligans bästa spelare och såna brukar bli hårt uppvaktade, säger kompisen Nyquist. 

Mycket riktigt rycker ”EK65” mest på axlarna när frågan kommer upp på den presskonferens han håller med Couture och Meier.

– Vi spelade hockey, de försökte sig på något annat och vi vann. Det är allt som betyder något, konstaterar han.

Nästa match i serien spelas natten till tisdag.

Laddar Matchlista

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad: