SHL-jättens hemliga vapen vann 13,9 milj

Simon Brändström är hockeydoldis och superstrateg

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Ena dagen analyserar han hockeymatcher åt HV71.

Andra dagen vinner han miljoner i pokerturneringar.

Möt 37-årige Simon Brändström, SHL-doldisen som är stjärna i en annan sport.

Simon Brändström hade redan tagit sig förbi 1987 spelare när dealern vände upp det sista kortet i pokerturneringen EPT Barcelona. När hjärter fem landade på filten var även spelare nummer 1988 besegrad och prissumman på drygt 13,9 miljoner kronor i svenskens ägo.

”Väldigt mycket som är likt”

Brändström är inte förste svensk att vinna jätteturneringen men garanterat den förste spelaren att göra det och samtidigt extraknäcka i svenska hockeyligan SHL.

För vid sidan av pokerkarriären arbetar Brändström nämligen med dataanalys åt Jönköpingsklubben HV71.

– Det finns väldigt mycket som är likt mellan hockeyn och pokern. Båda sakerna är ju väldigt resultatfokuserade och när jag vunnit den här turneringen fokuserar många på pengarna. Men jag försöker tänka på hur jag spelat och hur jag kan förbättra mitt spel. Så fungerar hockeyn också. Vi försöker titta på vad vi kan göra för att förbättra det vi redan gjort och på så sätt bli bättre i framtiden, säger Simon Brändström på telefon från flygplatsen i Barcelona.

Simon Brändström.
Foto: Privat
Simon Brändström.

Brändströms företag, som tidigare även jobbat med Hammarby fotboll, går nu in på sin fjärde säsong tillsammans med HV71.

– Vi gör prestationsbaserade utvärderingar av spelare, spelet, nyförvärv och motståndare med hjälp av rådata från den datainsamlingstjänst SHL köpt in. Hockey är en väldigt resultatinriktad idrott men vi försöker titta så mycket som möjligt på prestationen eftersom det är det som styr resultat framöver. Vi försöker nyansera allt som händer på isen med lite mindre känslor helt enkelt.

Kommer inte förändra sitt liv

Har du något konkret exempel?

– En sak är att vi generellt sätt inte kollar på gjorda mål eller resultat överhuvudtaget utan snarare till exempel på skapade målchanser. Vi vet att målen kommer och går, det är så mycket annat som påverkar, men skapar vi fler lägen än motståndaren så vet vi att vi är bättre än dem, oavsett hur resultatet slutat.

I vinter fortsätter också analysarbetat – trots storvinsten i Barcelona.

För även om många andra som precis vunnit nästan 14 miljoner kronor säkert hade omvärderat stora delar av sina liv gäller det inte 37-åringen.

– Det är lite ”business as usual”, säger Brändström.

Publicerad:

LÄS VIDARE