”Jag är nervös över att berätta det här”

NHL-profilen Tyler Motte öppnar upp om sjukdomen: Finns en inställning att allt handlar om att vara stark

”I sport och ishockey finns det en inställning där vi anpassat oss till att allt handlar om att vara stark mentalt och inte visa svaghet. Min enda tanke kring det är att det här inte är en svaghet”.

Så inleder NHL-profilen Tyler Motte sin berättelse när han nu väljer att öppet berätta om den depression han länge kämpade med på egen hand.

Under sin andra professionella säsong började Vancouver Canucks forward Tyler Motte känna att någonting inte stod rätt till.

– Till en början försökte jag bara skaka av mig det och tänkte att jag hade en dålig dag men det började sakta byggas upp. Du sjunker längre och längre och till sist har du inte energi nog att ens ta dig ur sängen och åka till rinken. Då blir det mer och mer frustrerande, säger Motte till Canucks hemsida.

”Tvingats acceptera det”

Efter att NHL-profilens flickvän tjatat på Motte att söka hjälp tog sig amerikanen till en psykolog. Där fick han diagnosen depression.

Tyler Motte till höger med ryssen Nikolay Goldobin och svenske Elias Pettersson i Vancouver
Tyler Motte till höger med ryssen Nikolay Goldobin och svenske Elias Pettersson i Vancouver

– Jag har tvingats acceptera att jag kommer få leva med det här men jag kan påverka det. Det finns många saker som underlättar. Som att läsa böcker, upprätthålla sociala relationer, att ta sig ut och äta middag med vänner eller ha telefonsamtal.

”Det lever sitt eget liv”

24-åringen träffar nu lagets mentala tränare eller sin egen psykolog närmast dagligen.

– Det lever fortfarande sitt eget liv, så du vet aldrig riktigt. Men det svåraste för mig var att acceptera det. Jag ville inte bli annorlunda behandlad eller att andra skulle se på mig på ett annat sätt. Men att de i din närhet känner till och förstår att de kan hjälpa dig att ta dig igenom det.

Är du nervös över att nu dela med dig av det här med världen?

– Ja, lite. Men det handlar inte om att berätta min historia utan att hjälpa den eller de där andra personerna att veta att de inte är ensamma i det här.

– Personer går igenom saker du kanske inte känner till eller förstår men det finns alltid något du kan göra för att hjälpa till och det här är mitt sätt med förhoppningen att jag kanske kan påverka någon på ett positivt sätt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!