Avslöjar: Ligan löser fansens krav

avMattias Karlsson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT NYHETSBYRÅN

Mer än 50 procent fler lördagsmatcher.

Hockeyallsvenskan går fansen till mötes.

– De visar att hockeyallsvenskan är fansens liga, säger Johan Myrberg i Södertäljes supporterorganisation.

Hockeyallsvenskan och supportrarna har haft flera och intensiva möten de senaste månaderna.

Ligan har tagit frågan vidare till C More som har sändningsrättigheterna och kan nu lova en rejäl ökning av antalet lördagsmatcher.

– Vi är otroligt glada över att de har tagit åt sig av vår kritik och är villiga att ställa upp. De har verkligen tagit sig tid, gjort ett bra jobb och försökt lösa våra för oss viktiga önskemål, säger Johan Myberg i Supporterklubben.

Kort om tid

37 lördagsmatcher i hockeyallsvenskan den här säsongen ska ökas med uppåt 20 till under nästa säsong.

Spelschemat inför nästa säsong håller redan på att läggas och det har varit väldig tajt om tid.

– Vi har full förståelse för att man inte hinner gå hela vägen redan nästa till säsong, vi ser det här som ett första steg och att det är process som kommer att fortsätta. Vårt mål är att komma upp till nivån säsongen 2014/2015 då det var runt 90 lördagsmatcher, säger Johan Myrberg.

De tror samtidigt att förändringen till nästa säsong kommer att göra märkbar skillnad.

– Det finns också ett antal klubbar som inte har samma intresse av lördagsmatcher, det öppnar upp ytterligare för de klubbar som har lördagar som sin bästa speldag. De som vill spela lördagar kommer att kunna få det i större utsträckning än de som vill spela till exempel fredagar och söndagar, det blir ett enormt lyft för de klubbar som behöver lördagsmatcher för sin omsättning, säger Johan Myrberg.

”Stärker hockeyn”

Det var den 2 oktober som Sportbladet kunde publicera det öppna brevet och upproret från supporterklubbarna i hockeyallsvenskan mot minskningen av antalet lördagsmatcher i ligan.

De menade att lördagar var den bästa speldagen för hemmasupportrarna med barnfamiljer och bortasupportrar som reser långt.

Effekterna skulle vara mindre publik på läktarna och mindre intäkter till klubbarna.

Nu är de i stället väldigt positiva till det gensvar de fått och på det allvar ligan har tagit dem.

– Det är precis så här vi supporterklubbar vill jobba, vi är övertygande om att den här typen av konstruktiv och positiv dialog kommer att stärka svensk hockey. Nu går hockeyallsvenskan i bräschen och visar att samarbete med supportrar är något båda parter kan profitera på, för i slutändan vill vi samma sak. De förstår att supportrarna är A och O för att hockey ska kunna fortsätta i nuvarande form och fortsätta må bra. Vi är väldigt hoppfulla om att det kommer att fortsätta så att hockeyallsvenskan och även SHL i framtiden ser oss supportrar som en viktig samtalsparter i de flesta typer av frågor för hockeyns framtid, säger Johan Myrberg.

”Får en röst i ligan”

Det finns ett långt framskridet jobb för att skapa en supporterunion bland fansen.

– Från supporterhåll ser vi framför oss att vårt arbete med att organisera oss mer mellan klubbar och över klubbgränser som i den här frågan bara kommer att fortsätta. Vårt samarbete kommer bara att bli starkare och starkare, vilket öppnar upp möjligheten att driva organisationen att spänna över de 28 klubbarna i de två högsta serierna, säger Johan Myrberg.

Hockeyallsvenskan vill hylla initiativet till att starta en superunion.

– Utan supportrar finns varken våra klubbar eller vi, det är ju så att vi finns till för klubbarna och ägs av dem och vi finns till för supportrarna. Så självklart pratar vi med supportarna när de hör av sig, vi är oerhört positiva till att de håller på och bildar en supporterunion för då kan vi på ett strukturerat sätt stämma av och prata med någon. Nu kommer vi att kunna ta upp massa saker med dem framöver, de får en röst rakt in i hockeyallsvenskan, säger hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance.

Han kan också bekräfta att ligan tillsammans med C More och klubbarna kan garantera ökningen av lördagsmatcher.

– Både C More och klubbarna har varit positiva och det har gjort att vi kunnat ta supportarnas synpunkter vidare. Vårt dilemma har varit att vi bland annat haft ett tv-bolag som måste kunna lägga en tablå, klubbar som har arenaförbehåll och SHL som har sin verksamhet, Stephan Guiance.

Den här säsongen har SHL 151 lördagsmatcher och hockeyallsvenskan 37 lördagsmatcher.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM