Brynäs burar in fansen

Publicerad 2023-09-22

Högriskmatch i den hockeyallsvenska premiären.

Då tvingas Brynäs bura in AIK-supportrarna.

– För att möjliggöra fler bortasupportrar och samtidigt leva upp till hockeyförbundets krav på säkerhet var det enda möjligheten, säger Brynäs klubbdirektör Håkan Svedman.

Den allsvenska premiärmatchen mellan Brynäs och AIK är stekhet. De nästan 8 000 biljetterna är slutsålda sedan ett tag tillbaka och det förväntas rejält tryck från läktarplats i morgon.

Sportbladet har tidigare berättat om att det varit en diskussion om hur många biljetter AIK ska få tilldelat för att sedan sälja vidare till sina supportrar. 

En diskussion som löstes med att AIK tilldelades 500 biljetter, 350 av dessa är på sittplats och gränsar till bortalagets ståplats-sektion.

– De här 500 biljetterna sålde vi slut på tio minuter, så det var kul, berättar Anton Johnson, ansvarig för privatmarknad hos AIK.

Det innebär att ett stort AIK-följe kommer till Gävle. 

Men det innebär också andra säkerhetskrav på Brynäs som arrangör då matchen klassas som en högrisk match, en så kallad klass 3-match på en fyrgradig skala.

– Vi känner oss trygga med att vår lösning lever upp till de krav som beskrivs, säger Håkan Svedman.

Byggde bur för Stockholmslagen redan på 90-talet

Brynäs lösning har varit att sätta provisoriska metallstängsel runt den sittplats-sektion där AIK har tilldelats biljetter. Något Gefle Dagblad var först att rapportera om.

– Vi ville erbjuda fler bortasupportrar möjligheten att se matchen på plats. För att möjliggöra det och samtidigt leva upp till hockeyförbundets krav på säkerhet var enda möjligheten att bygga in en sittplats-sektion med ståplats, säger Svedman.

Från AIK-håll har man fullt förtroende och respekt för Brynäs säkerhetsarbete:

– Det är en säkerhetsbedömning som Brynäs har gjort och jag har inga synpunkter på den. De menar att det är en lösning de har kunnat ta fram på på kort tid och som dessutom är mobil för de planerar att ta bort det, säger Anton Johnson

Har du fått några reaktioner från AIK-supportrar?

– Nej, inget som har kommit direkt till mig, sedan läser man saker på sociala medier och där finns det säkert delade meningar. 

På 90-talet, efter mycket läktarbråk då Stockholmslagen var på besök, byggde Brynäs en en omdiskuterad bur på en ståplatssektion där både väggar och tak var försedda med galler. 

Nuvarande metallstängsel kommer att monteras ner efter premiären och bara sättas upp igen till högriskmatcherna som nästa möte med AIK och de båda hemmamatcherna mot Djurgården.