Frölundas hjälte skulle inte ens varit på isen

avHenrik Lundgren

Publicerad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN, BILDBYRÅN

Röönberg: Jag tänkte ”hur fan coachar jag?”

GÖTEBORG. Seger i ett suddendrama, med ”fel” spelare på isen.

Roger Rönnberg hade inte planerat ha matchhjälten Nicklas Lasu i spel.

– Jag tänkte ”hur fan coachar jag?”, när jag släppte in mina boxplayspelare i sudden, säger Frölundatränaren efter CHL-finalen.

Foto: BILDBYRÅN
Roger Rönnberg.

Frölunda kom tillbaka från två underlägen, men tappade sen sin egen 3-2-ledning när Sparta Prag pressade på enormt i den tredje perioden. Sudden-avgörandet hann dock inte längre än 1.27 innan Nicklas Lasu forcerade in segermålet för Frölunda.

– Vi var ju inte tillräckligt bra i tredje, så var det ju. Inför sudden sa vi att vi får ingenting, vi måste ta det. Och det gjorde vi, säger Frölundas defensivspecialist.

Skulle inte varit på isen

Men egentligen skulle han inte ens varit på isen. Efter att en offensiv trio med bland annat Joel Lundqvist och Henrik Tömmernes pressat ner Sparta-spelarna under ett långt byte skickade Roger Rönnberg in boxplayspecialisterna Lasu och Mats Rosseli Olsen till det andra bytet i sudden.

– Hade jag hunnit så hade jag plockat ut dem bägge två. Jag tyckte att de bara åkte runt i zonen utan att våga gå för det. Men så avgjorde de innan jag hann göra något.

Ingen coachseger alltså…?

– Absolut inte.

Lasu skrattar när han får höra Rönnbergs ord.

– Vi kanske ska fortsätta med oss boxplayspelare i offensiven…? Nä, min tanke var bara att ge pucken till ”Rosse” så fort som möjligt, han får utmana, han får ta pucken med sin speed. Jag tänkte bara hitta en bra position, och det gjorde jag ju.

Tung trend i SHL

För Frölunda är det andra CHL-titeln i rad. Fjolårets finalseger gjorde att de kunde vända en tung trend i SHL, som sen ledde hela vägen fram till SM-guldet. Lagkaptenen Joel Lundqvist hoppas på något liknande nu.

– Vi fick ju en boost då, så självklart hoppas jag att truppen ska få en liknande energikick nu, och det vore konstigt om vi inte fick det.

Vad betyder den här titeln för er?

– För många är det här första gången de vinner något stort. De får en känsla av att de klarar av det, att de är vinnare. Det betyder jättemycket. Särskilt med ett yngre lag som vi har.

Publicerad: