Hockeyallsvenskan

Timrå klart för hockeyallsvensk final efter segern mot Karlskoga

avStaffan Dickson

Foto: BILDBYRÅN
Dahlén.

Jonathan Dahlén sänkte Karlskoga med ett drömmål och tog sitt Timrå till allsvensk final.

Trots intresse från SHL och utlandet har den 20-årige poängkungen valt att stanna i Medelpad.

– Jag är så exalterad att jag inte vet vad jag ska säga. Det blir svårt att sova i kväll, säger han efter 2–0-segern.

Timrå ledde Hockeyallsvenskan med fem poäng före Leksand och tio poäng före trean AIK inför kvällens match mot Karlskoga. För att laget skulle säkra en topp 2-placering, och därmed en plats i den hockeyallsvenska finalen, krävdes det seger hemma mot Karlskoga eller att AIK och Pantern förlorade sina matcher mot Leksand respektive Modo.

Efter en första period utan både mål och utvisningar tog Timrå ledningen i power play fem minuter in i andra. Jonathan Dahlén, tvåa i poängligan bakom Modos Emil Molin, dribblade i slottet och kom nästan ur vinkel, men vispade till slut upp ledningspucken i krysset. Hans 23:e mål för säsongen.

– Det kom en på bortre som jag skulle passa, men så fintade jag pass i stället och då gick båda deras spelare ner och så såg jag en lucka i bortre krysset och nöp upp den. Det var skönt, säger Jonathan Dahlén till Sportbladet.

”Jobbar stenhårt som lag”

Karlskoga hade inför kvällens möte vunnit fyra raka matcher i jakten för att slippa nedflyttningskval. Men mot defensivt starka Timrå lyckades laget aldrig få hål på Victor Brattström som höll nollan för tredje gången på sex matcher.

I slutet av den tredje perioden fastställde Emil Berglund slutresultatet till 2–0 efter att ha slagit in returen på Johan Johnssons genombrott. Timrå är därmed klart för spel i den hockeyallsvenska finalen av egen kraft. Med facit i hand hade de varit det även vid förlust eftersom både AIK och Pantern förlorade sina matcher.

– Vi jobbar stenhårt som ett lag och är många som kan göra mål. Men det kanske är defensiven och våra målvakter som är vår starkaste sida. Vi utgår därifrån och så anfaller vi sen, säger Jonathan Dahlén efter matchen.

”Ska jobba stenhårt i sommar”

I vintras omgärdades 20-åringen av en mängd övergångsrykten och såväl SHL-klubbar som utländska klubbar var intresserade. Dahlén är dock glad att han stannade.

– Jag har sagt hela tiden att jag vill vara med och slåss här. Jag är väldigt glad att jag är här nu och att vi ska spela final. Jag är så exalterad att jag inte vet vad jag ska säga. Det blir svårt att sova i kväll.

Jonathan Dahlén tillhör Vancouver Canucks och vill på sikt försöka slå sig in i NHL-laget.

– Jag ska jobba stenhårt i sommar och verkligen försöka komma över redo på campen nästa säsong. Jag älskar hockey, helt enkelt. Det är det jag har levt på än så länge och kommer försöka fortsätta att leva på, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM