Kallar till extra möte efter HV-värvningen

Publicerad 2013-10-22

Nu agerar spelarfacket: ”Måste ta ett policybeslut”

Spelarfacket Sico kommer tillkalla ett extra styrelsemöte för att avgöra om HV71 ska anmälas till Tävlingsnämnden för att ha använt en olicenserad agent vid en spelaraffär.

– Vi måste ta ett policybeslut om det är vi som agera vid de här lägena, säger Kristoffer Sparring, ordförande i Sico.

Det var på måndagskvällen som Sportbladet Show berättade om Anssi Salmelas övergång till HV71 och att den genomförts av en agent/rådgivare, Ilkka Larva och hans kollega Jon Wärn, som inte innehar agent-licens i Sverige att genomföra spelaraffärer.

De har heller inte någon advokat-titel i Sverige eller Finland, som också är en möjlighet för att genomföra spelaraffärer i Sverige.

”Det är olyckligt”

Det är sedan den här säsongen inte tillåtet med olicenserade rådgivare och en ny paragraf i Tävlingsbestämmelser ger utrymme för att HV71 straffas för sin handling.

I regelverket finns utrymme för böter och till och med uteslutning från seriesystemet, vilket är mindre troligt som bestraffning.

– Det är olyckligt att HV71 inte har fått information om nya inskriften i Tävlingsbestämmelserna. Men jag hoppas nu att alla inblandade känner till förändringen, säger Sparring.

Sico funderar nu att bli den part som anmäler ärendet till Tävlingsnämnden. Man avväger det för att bevaka sina licenserade agenters intressen och för att få till ett prejudikat.

– Det är olyckligt det som skett. Men det här är en stor och viktig förändring och syftet är att skapa ett bra klimat för förhandlingar i svensk ishockey där man ska försäkra sig att de som deltar i förhandlingarna har bra erfarenhet och licens, säger Sparring.

Har licens i KHL och NHL

Larva är kritisk till hur Sico behandlat ärendet.

– Vi har licens i KHL och NHL. De borde räcka. Sico borde lägga sina resurser på annat. Vi har tillstånd att förhandla med spelare i Finland och borde ha det även i Sverige. Den här nya paragrafen är ett slöseri med resurser. Jag vidhåller att HV71 inte gjort något fel, säger Larva.

Följ ämnen i artikeln