Här får Javeblad diagnosen ADHD

HOCKEY

”Det var en pusselbit som föll på plats”

Han har gjort 17 landskamper med Tre Kronor – men är mest känd för sitt överfall på en domare.

I SVT:s program ”Arga doktorn” får tittarna se när Thomas Javeblad, 50, får beskedet att han har ADHD.

– Det var som en pusselbit föll på plats. Jag kan förlåta mig själv för vissa saker jag gjort, säger han till Sportbladet.

Slog ner domare. I en elitseriematch i januari 1990 svartnade det helt för Thomas Javeblad, 50. Efter att domaren ignorerat hans protester och dömt mål gick Javeblad till a­ttack mot honom. ­Javeblad stängdes av i fem månader och kort därefter tvingades han avsluta karriären på grund av ett flertal hjärnskakningar – 28 år gammal. Bild

Målvakten Thomas Javeblad, som under karriären spelade för Västerås, HV 71 och Luleå, gjorde sig tidigt känd för sitt hetsiga humör.

I en match 1990 gick det över styr. När domaren dömde mål, trots att Javeblad menade att han räddat pucken, gick säkringen i målvaktens hjärnkontor och han slog ned domaren.

– Jag ligger på pucken, så mina revben trycker mot lungan. Jag får en blackout. Det sista jag ser är att min gode vän Billy Fredriksson, domaren, pekar mål. Sedan kommer jag inte ihåg mer, säger Javeblad i SVT:s ”Arga doktorn”.

Överfallet på domaren innebar att Thomas Javeblad stängdes av fem månader (totalt 17 matcher), vilket än i dag är den näst längsta avstängningen i SHL någonsin. Kort senare tvingades han 28 år ung avsluta karriären på grund av ett tiotal hjärnskakningar.

Har sökt svar i flera år

Det var inte bara på isen som Thomas Javeblad hamnade i trubbel.

Sju år innan incidenten med Billy Fredriksson hamnade Thomas i slagsmål med en kompis på en krog i Västerås. När han, efter att ha blivit utslängd, fick nobben av vakten att hämta sin plånbok som han tappat i tumultet svartnade det.

– Jag slog av honom näsbenet, kastade mig rakt in och hämtade plånboken, säger Thomas som fick villkorlig dom för misshandel.

– En normal människa tänker att gör jag det här blir det de här konsekvenserna. Jag tänkte bara, jag gör det här. När det sedan går upp för en vad man har gjort, det är fruktansvärt.

Thomas Javeblad har under flera års tid sökt svar via Västra Götalands landsting för att komma tillrätta med sin okontrollerade aggression. Men Javeblad, som jobbar 20 timmar i veckan som tränare, bland annat på hockeygymnasium i Göteborg, har fått nej från samtliga instanser eftersom han anses vara för frisk.

Till slut, tack vare ”Arga doktorn” som tar med honom till en privatklinik i Stockholm, får Thomas Javeblad diagnosen ADHD.

Nu får han medicin, som delvis hjälper honom att kontrollera känslorna.

– Jag får göra en inre resa, men den är lättare att göra när jag har en diagnos. Jag tänker efter innan jag vräker ur mig nånting, det är positivt. Jag vill ju vara en så bra pappa som möjligt till min ­åttaårige son.

Tror du att överfallet på d­omaren hade inträffat om du hade fått diagnosen ­tidigare?

– Mycket av mitt hetsiga temperament på isen hade varit mindre påtagligt om jag hade haft en diagnos och fått medicin. Men jag ska inte gömma mig bakom sjukdomen. Jag hade säkert blivit lika arg, men inte gått över gränsen.

Tackar sin sjukdom

Thomas Javeblad tror att mörkertalet är stort, men hoppas att hans berättelse kan hjälpa andra att söka hjälp.

– Jag vet dock fortfarande inte om jag får fullständig hjälp från landstinget. Men jag hoppas att det här sätter eld i rumpan på dem.

Känns det tråkigt att bli ihågkommen för överfallet i stället för alla landskamper du gjorde?

– Äh, jag säger som min far när han ironiserar: ”Hellre ökänd är okänd”.

Och trots allt har Thomas Javeblad sin sjukdom att tacka för att han blev så bra i hockey som han blev.

– När jag som 15-åring krossade lårbenet i en motorcykel­olycka och låg på sjukhus i två månader talade läkaren om för mig att jag aldrig mer skulle kunna idrotta. Hade jag inte haft den här sjukdomen hade jag nog lagt av, men jag bet ihop i stället. Ibland är det bra att inte ha några gränser...

”Arga doktorn” sänds i SVT1 kl 21.00 i kväll.

Här är tidernas tre längsta avstängningar

1) Jan-Axel Alavaara, Modo

1998 i semifinalen mot Djurgården fick Alavaara frispel. Han attackarade domaren Thomas Andersson. När Djurgården avgjorde i förlängningen åkte han direkt från utvisningsbåset och kastade sig över Andersson. Backen stängdes av i åtta månader, totalt 22 matcher.

2) Tomas Javeblad, Luleå

Snedtände på Billy Fredriksson och brottade ned domaren under en match mot Västerås i januari 1990. Stängdes av fem månader – eller resten av säsongen. Han missade de tolv sista matcherna i serien och fem i SM-slutspelet.

3) Sebastian Karlsson, Linköping

I november 2011 sänkte Karlsson sin tidigare lagkamrat Magnus Kahnberg med en våldsam tackling mot huvudet. Han stängdes av i elva matcher i SHL, plus tre i European Throphy, totalt 14 matcher.