SDHL Svenska damhockeyligan

Luleå vann seriefinalen mot Linköping

avJohannes Hägglund

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

MOTALA. Luleå ångar på i SDHL.

Norrbottningarna besegrade Linköping i seriefinalen – och Noora Tulus, 22, blev den stora hjälten.

Finskan kvitterade i tredje perioden och avgjorde sedan matchen i förlängningen.

– Vi förjänade att vinna, säger hjälten.

Luleå och Linköping brukar tillhöra toppen av SDHL och årets säsong är inget undantag. I kväll möttes lagen i en seriefinal i Motala, inför 2017 åskådare.

Redan efter 47 sekunder fick Linköping ett powerplay, men östgötarna fick inte hål på gästerna och därefter var det Luleå för hela slanten i den första perioden. Norrbottningarna vann skotten med hela 16-3 och efter drygt 14 minuter kom också ledningsmålet. Luleåbacken Ronja Savolainen slängde iväg ett skott från blålinjen och pucken letade sig in bakom LHC-målvakten Florence Schelling.

Bytte målvakt

Efter målet klev den schweiziske stjärnmålvakten av och in kom istället Lisa Nordlöf, 18, och hon testades direkt. Luleå fick ett powerplay i slutet av den första perioden och ett i inledningen av den andra perioden, men trots flera bra Luleåchanser stod Nordlöf emot. Bland annat hade OS-forwarden Rebecca Stenberg ett bra läge från nära håll.

Utvisningarna fortsatte dugga tätt och några minuter senare fick LHC spela fem mot tre i över en minut, och när Luleå hade fått in in sin fjärde spelare gjorde Denise Altmann 1-1. Några minuter senare klev SDHL:s poängligaledare Lara Stalder fram och med efter en individuell prestation gjorde hon 2-1 till Linköping.

LHC och inbytta Nordlöf höll undan 13 minuter in i den tredje perioden. Då höll sig Noora Tulus framme på en stolpretur och satte kvitteringen.

– Jag väntar på att skottet skulle komma och sedan trodde jag att returen skulle komma, och det gjorde den, säger Tulus.

Avgjorde i powerplay

Målet tog matchen till förlängning och där fick Luleå ett gyllene tillfälle att avgöra då LHC:s Emma Berglund drog på sig en utvisning. Luleå tog timeout och med endast 26 sekunder kvar av förlängningen avgjorde Noora Tulus, 3–2.

– Vi gör en så pass bra prestation och vi var väl värda segern, säger Luleås tränare Fredrik Glader.

– Jag har ett bra skott och det försöker jag använda, säger Tulus.

Linköping toppar fortfarande SDHL, men Luleå, som är fem poäng bakom, har spelat hela fyra matcher färre.

ARTIKELN HANDLAR OM