Ros: Tre Kronor främsta utmanaren till Ryssland

HOCKEY

MANNHEIM. Oj, vilken härlig uppvisning av Tre Kronor.

Bästa matchen i VM och nu är Tre Kronor främsta utmanaren till Ryssland om VM-guldet.

Tänk vad 60 minuter kan förändra – allt.

Tre Kronor hade en utstuderad gameplan mot Kanada.

* Skjut mycket mot Chris Mason.

* Mason är svag vid/under armarna.

* Forechecka högre upp i banan.

Tala om knockout-seger. Kanada var utspelade långa stunder, i första perioden låg man på och stressade Kanada över hela isen och Chris Mason knäcktes till den grad att han byttes ut efter att Johan Harju och Jonas Andersson förödmjukat NHL-stjärnan.

Insatsen på söndagskvällen var en klassisk svensk hockeymatch där vi klarade av att spela på motståndarens svaghet och sedan nyttja det Tre Kronor är bra på – spela som ett lag.

När Tre Kronor väl var i ledningen, i en komfortabel sådan, slog man om och spelade trist styrspel – men det stör mig inte.

Smart.

Gameplan.

Och det brukar vara tvärtom när Tre Kronor möter Kanada. Det brukar vara transatlanterna som läst sönder det svenska spelet och coachat sönder svenskarna.

Den största hjälten och matchhjälten i Tre Kronor var målvakten Jonas Gustavsson, givetvis. Han gjorde viktiga räddningar på bland annat Matt Duchenes skott från nära håll och på pissmyran Steve Otts försök att skyffla in pucken.

Men den som inte får glömmas bort är Jonas Andersson. Han var bortglömd i flera år. Jag vet att förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson aldrig sett Andersson spela ishockey sedan Gustafsson blev förbundskapten. Det var en vän till Jonas som mejlade till förbundskaptenen och sa att det finns en duktig svensk i Minsk, Jonas Andersson…

På den vägen är det.

I dag är Andersson en VM-spelare.

Fantastiskt roligt och tala om en bra story.

Men segern spelade faktiskt inte så stor roll för fortsättningen av VM.

Tre Kronors självförtroendet blev boostat - men det är allt.

Vi kan fortfarande hamna etta, tvåa eller trea i gruppen. Klart bäst är att vinna gruppen, då krävs seger mot Schweiz på tisdag. Andraplatsen är livsfarlig – då väntar Ryssland i semifinalen. Då är det bättre att Tre Kronor hamnar trea.

***

När ska Linus Omark vakna?

***

Finns få hockeyspelare som kan lägga samma exakta backhandpassningar som Michael Nylander.