Frögren fick matchstraff efter brutal tackling

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Pikkarainen for in i sargen och hjälmen gick sönder

KARLSTAD/STOCKHOLM. Elitserien har fler farliga tacklingar mot huvudet än någonsin.

Efter Jonas Frögrens överfall på Ilkka Pikkarainen rasar Timrås Daniel Corso mot bristen på respekt inom svensk hockey.

– I NHL hade det varit fem matchers avstängning. Disciplinnämnden måste utvärdera situationen och se att det här är på väg åt fel håll, säger Corso.

Färjestadsbacken Jonas Frögren satte in en så kraftig tackling mot huvudet på Ilkka Pikkarainen att Timråspelarens hjälm sprack.

Det är elitseriens sjunde checking to the head-situation på 14 omgångar (att jämföra med tre på hela förra säsongen). Det snittet ger cirka 30 tacklingar mot huvudet innan säsongen är över – mest genom tiderna.

Ingen avstängning

Men Frögren riskerar ingen vidare avstängning – något som upprör Timrås NHL-meriterade forward Daniel Corso.

– Det är lite skrattretande. En kille försöker tackla huvudet av en annan och straffas inte för det. Det är att säga till honom att det är okej att göra det igen, säger kanadensaren.

Enligt Corso är det både spelarnas och domarnas ansvar att få ett stopp på det livsfarliga spelet.

– I NHL blir avstängningarna längre och böterna högre. Det bevisar att de inte tolererar fula tacklingar. Men spelet blir hårdare och hårdare och vi spelare måste visa mer respekt för varandra. En hjärnskakning kan betyda att man blir borta i flera månader och flera kan betyda slutet på karriären. Många har inte tillräckligt med pengar för att sluta spela hockey. Ska man jobba med något annat efter karriären är det svårt om man tappar koncentrationen efter fem minuter på grund av hjärnskakningar.

”Inte medvetet”

Strax efter slutsignalen befann sig Pikkarainen på en träningscykel och sa att han kände sig okej, i övrigt var han fåordig. Jonas Frögren menade att han inte var ute efter att skada.

– Jag gick in som jag alltid brukar göra, med axeln och armbågen. Jag såg bilderna i slowmotion och det såg otäckt ut. Jag hann inte reagera och gjorde det absolut inte medvetet, säger han.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN