Försvarsmisstagen kan sänka Tre Kronor

HOCKEY

Men vann ändå mot Lettland

Tre Kronor vann mot Lettland.

Men lagets många försvarsmisstag oroar inför fortsättningen.

– Det gäller att vi är lite smartare, säger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

I går stod Erik Karlsson för en jättetavla i mittzonen som ledde till 0–1 mot Tjeckien, en match som till slut vanns av tjeckerna med 2–1.

I kväll vann Tre Kronor med 4–2 mot Lettland, men laget fortsatte med att stundtals slarva alldeles för mycket och bjöd letterna på både chanser och mål.

Karlsson missade igen

Lettlands första mål, som innebar 1–1, kom till efter att Erik Karlsson för enkelt tappat pucken bakom egen kasse. Pucken gick då fram till Jacob Markström, som petade tillbaka pucken till Erik Karlsson. Det var Karlsson inte beredd på, och pucken gick till slut fram till Martins Kartums som kvitterade.

– Det gäller att vi är lite smartare och inte går bort oss, sa Bengt-Åke Gustafsson till TV6 inför den andra perioden.

Hans ord hjälpte inte. Även vid det andra lettiska målet, som innebar en 2–3-reducering, var det lite vekt försvarssvpel av Sverige. Linus Omark tappade pucken på vänsterkanten och sedan gick bort sig när han skulle ta tillbaka den, och Lettland kunde reducera.

Mårtensson avgjorde

Men trots försvarsmissarna vann Tre Kronor. Tony Mårtensson gjorde 4–2 med ett stenhårt slagskott från offensiv blålinje med exakt två minuter kvar att spela, vilket blev matchens sista mål.

Spelmässigt var det dock ingen större insats av Tre Kronor, framför allt i den tredje perioden där laget blev lite för bekvämt. Laget gjorde dock det de behövde, men inte mycket mer förutom under större delen av den första perioden. Både offensivt och defensivt finns det mer att hämta inför matchen mot Kanada på söndag.

– Den här matchen ska vi vinna på ett tryggt sätt, men det gör vi inte, säger Bengt-Åke Gustafsson till TV6, där han berättade att han var missnöjd med lagets förmåga att sätta spiken i kistan.

– Vi ska ju vinna den här matchen, men lik förbannat när vi ska döda matchen gör vi det inte.