Planen: Så ska AIK stoppa derbykaos

HOCKEY

Klubbens säkerhetsansvarig: Risksupportrarna kommer tillbaka

Foto: Kalabalik Senaste hockeyderbyt som AIK arrangerade slutade i kaos – något som Solna-klubben nu gör allt för att undvika i nästa tisdags Elitseriemöte mot Djurgården i Globen.

Arrangörerna fruktar ett nytt kaosderby inför AIK–Djurgården på tisdag.

För att försöka förhindra skandalscener blir det vallgravar kring båda lagens klackar.

– Jag flaggar för det här derbyt. Risksupportrarna har aviserat att de ska komma igen, säger Thomas Lööw, AIK:s säkerhetsansvarig.

Säsongens tredje derby den 22 december slutade i fullständig tumult. Huliganer slogs med varandra, rökbomber exploderade och läktarsektioner med barnfamiljer stormades.

När lagen möttes tre veckor senare, nu med Djurgården som arrangör, blev det betydligt lugnare. Mycket tack vare vallgravar på båda sidor om AIK-sektionen som förhindrade respektive klack att ta sig över till motståndarklacken.

Flera vallgravar

När AIK nu arrangerar säsongens femte och sista derby har säkerheten höjts ytterligare.

– Det kommer att vara vallgravar på alla fyra hörnen. I varje ”tårtbit” tas det bort 119 stycken stolar, sedan stänger vi av lite på den övre läktaren för att på så sätt stänga in sektionsvis, säger Thomas Lööw.

– Sedan är det ytterligare hundra platser vid djurgårdsklacken som är tygade. Jag tror att vi tar in ungefär tolv tusen åskådare, fortsätter han.

Talar för nytt våld

Tanken på det fanns redan till förra derbyt, men Globen hann inte sätta upp staket och räcken, plus att biljetter redan var sålda.

Förra derbyt var som sagt mycket lugnare, men det betyder inte att arrangörerna har slagit sig till ro. Snarare tvärtom.

– Det var väldigt många som inte kom av våra risksupportrar, från båda håll. Men inför det här derbyt har risksupportrarna aviserat att de ska komma igen, säger Thomas Lööw.

– När det har varit ett så där stort tumult håller de sig undan nästa gång. Men nu är det sista hockeyderbyt för säsongen samtidigt som AIK fyller 120 år. Och när ena laget firar jubileum brukar inte det andra lagets supportar vilja att det ska bli trevligt.

Risken är stor att det blir bråk utanför arenan. Men inne i Globen gör arrangörerna allt för att förhindra att barnfamiljer ska behöva fly i panik.

Inga garantier

– Vi har larmbågar vid båda klackarna, det är en detektor som man går igenom som känner av metaller och till och med pyroteknik. Men det kan bli bråk ändå, det ska jag inte sticka under stol med, säger Thomas Lööw.

ARTIKELN HANDLAR OM