”Älskar hockey”

HOCKEY

Colorado-kontraktet ger Foppa 2,5 miljoner kr för 30 matcher

Han har vunnit allt som går att vinna i en hockeyrink – och varit uträknad flera gånger om.

Men Peter Forsberg, 37, vägrar pensionera sig.

Nu ska han hjälpa Colorado att nå slutspel.

– Jag älskar att spela hockey, säger Forsberg.

Sedan den 22 januari har hockeyvärlden följt Colorado Avalanches träningar med största intresse. Efter varje pass har media velat ha svar på frågorna: Hur känns det i dag? Blir det någon comeback?

Forsberg själv har velat fram och tillbaka. Men i går gav han beskedet alla har väntat på – det blir comeback.

– De sista dagarna har varit fruktansvärda faktiskt, det har varit mycket fram och tillbaka utan att veta, säger Forsberg till de amerikanska medierna.

– Det har känts bättre och bättre. Men i de första träningarna var det tufft, det kändes som att de andra flög omkring mig och som att jag var 47 i stället för 37. Så kanske det kommer kännas när jag spelar match också, det vet jag inte. Men jag kom hit för att testa, jag vill spela hockey, jag älskar att spela hockey.

Blixtsnabb förhandling

Ingen tvivlar på det sistnämnda, då Forsberg knappast har något kvar att bevisa. Han har vunnit Stanley Cup två gånger, OS två gånger, VM två gånger, och fått flera stora utmärkelser.

Men trots att foten krånglat i flera år har Forsberg vägrat ge upp.

När han i går väl hade bestämt sig gick förhandlingarna med Avalanches General Manager Greg Sherman fort.

– Det har aldrig varit ett problem med oss, med pengar eller någonting, säger Forsberg.

Exakta detaljer i kontraktet är ännu inte offentliggjorda, men enligt Denver Post har ”Foppa” kritat på ett kontrakt värt drygt 6,7 miljoner kronor (en miljon dollar) för hela säsongen.

Men eftersom Colorado har spelat 52 matcher redan får Forsberg bara betalt för de 30 matcher som är kvar, vilket blir cirka 2,5 miljoner kronor. Det betyder att ”Foppa” tjänar cirka 80 000 kronor per match. Det kan låta som en hög lön, men med NHL-mått mätt är det ganska lågt, då minimilönen i NHL är cirka 3,5 miljoner kronor (525 000 dollar).

– Jag tror att han vill gå in och dominera och trycka ner det i halsen på folk som har tvivlat på honom , säger tv-experten och förre NHL-spelaren Calle Johansson.

”Blir ett stort lyft”

För Colorado kan affären bli en guldgruva. Forsberg har skapat ett drag kring Avalanche och lär fylla Pepsi Center, samt bidra till tröj- och souvenirförsäljning. Laget ligger på tolfte plats i Western Conference, men har bara fyra poäng upp till slutspelsplats.

– Han blir ett stort lyft för oss, inte bara känslomässigt utan även i vår line up. Han har en starkt förflutet i vår organisation, men det är inte bara därför vi värvar honom. Vi värvar honom eftersom vi verkligen tror att han kan hjälpa oss i de 30 sista matcherna. Vi vet alla hur jämn ligan är och hur viktiga de här matcherna är, säger Joe Sacco, Colorados head coach.

Forsberg kommer inte att medverka i nattens match mot Phoenix Coyotes, men väntas debutera i bortamötet mot Minnesota Wild på onsdag.

– Jag vill spela så fort jag kan, men jag vet inte när det blir, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL