Abrahamsson: Idrott på elitnivå – sällan hälsosamt

HOCKEY

Kamp om extremt viktiga poäng – men också en lika tuff kamp mot smärtan.

Nu är det inte direkt läge att vika ner sig.

Så räkna med att det åker runt många halvskadade spelare i de fem sista omgångarna.

Att vara idrottare på elitnivå är i många fall inte särskilt hälsosamt. Att vara elitseriespelare och indragen i streckstriden är definitivt inte hälsosamt.

När jag i måndags intervjuade Frölundabacken Christian Bäckman efter förlusten mot Djurgården såg han ut som en kopia av ismannen.

Det var två stora ispåsar tejpade runt båda knäna och en lika stor påse runt ena foten.

Gör allt för att spela

I går i AIK:s omklädningsrum var det samma sak.

Backarna Josh MacNevin och Dick Tärnström kylde ner fot respektive knä. Veteranen David Engblom haltade fram efter att ha träffats av ett skott.

Jag kan lova att de spelar på torsdag.

En bra lagkänsla bygger på att alla ställer upp för varandra, och där ingår även att verkligen göra allt för att komma till spel när laget behöver dig som mest.

Universalmedicinen Voltaren används nästan lika flitigt som tuggummi i omklädningsrummet. Massörer, fysioterapeuter och läkare jobbar kopiöst hårt för att försöka få alla i speldugligt skick. Det är egentligen bara vid skador mot huvudet eller vid en rejäl sjukdom som inte alla tänkbara lösningar testas.

Risken med att spela skadad är inte bara att den kan förvärras. Risken är också stor att dra på sig en till skada. Spelare som har ont någonstans agerar i många fall onaturligt vid närkampssituationer. Anledningen är att de instinktivt, och fullt naturligt, vill undvika att få ytterligare en smäll på den kroppsdel de redan har ont i.

Modo reste sig på nio och tryckte till serieledarna HV 71.

Och det var lagets offensiva tungviktare som klev fram när det som bäst behövdes.

Bartecko, Skröder och Ritchie såg till att 0–1 blev 3–1 i mittperioden.

Men precis som jag vägrade att hissa Frölunda efter segern mot Skellefteå så vill jag se Modo följa upp med en riktigt bra insats på torsdag mot Linköping.

Ändå tror jag att det här var vändningen för Charles Berglunds lag.

Frölunda i kvalserien

Modo har både högre kapacitet och bättre karaktär än Frölunda, och är naturligtvis alldeles för bra för att hamna i kvalserien.

Dessutom har Modo verkligen allt i egna händer. På de fem sista omgångarna ska laget möta Södertälje, Frölunda och AIK.

Däremot känns Frölunda mer och mer som ett kvalserielag. Frölunda har ett stentufft program kvar och jag ser ingenting som kan rädda dem. Sedan blir det en stenhård kamp om vilket lag som gör göteborgarna sällskap till kvalserien.

ARTIKELN HANDLAR OM