Spelarna får ringa runt för att rädda klubben

HOCKEY

Akut behov av tio miljoner

Foto: BILDBYRÅN
Alen Bibic.

Leksand måste skramla ihop uppåt tio miljoner kronor för att betala sina skulder.

Därför ska klubben be ­spelarna ringa runt och samla in pengar.

– Det är bara bra om vi kan hjälpa till, säger målvakten ­Erik Hanses.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
”Bra om vi kan hjälpa”. Erik Hanses tycker att det är bra om spelarna kan hjälpa till att rädda klubbens ekomomi.

Sex raka säsonger har Leksand misslyckats med att gå upp från allsvenskan. Mitt i det sjunde försöket tvingas klubben förändra sig i grunden. Klockan nio i går berättade de om den väntande rekonstruktionen.

Föreningens två aktiebolag har skulder på 44 miljoner kronor. För att stärka ekonomin ska de skära bort fem tjänster och sänka spelarkostnaderna med runt sex miljoner. Dessutom vill klubben att 75 procent av vissa skulder skrivs av, så att en del fordringsägare bara får en fjärdedel av vad de ursprungligen skulle ha.

Klubbdirektören Anders Doverskog menar att man måste få ihop runt 50 miljoner kronor och inte har något val.

– Alternativet är konkurs. Vi försöker skapa en plattform för framtiden och lägga upp allting på borden, för att börja om, säger han.

Skickar ut 500 brev

Trots åtstramningarna behövs mer pengar. Den där fjärdedelen som klubben trots allt ska betala uppgår till sex miljoner kronor. Den summan, plus lite strökostnader, måste skramlas in omgående.

Därför postar Leksand i morgon 500 brev till lokala före- tag.

– Vi behöver kapital. Målsättningen är tio miljoner kronor. Folk vill inte stoppa pengar i ett svart hål, så vi vill vara öppna med vart pengarna landar och nyttan de gör. Det förklarar vi i breven. Inga krusiduller, det här är en räddningsplanka, säger ­Doverskog.

Är det viktigt för er att skicka fysiska brev och inte mejla?

– Ja. Inget fel på elektronisk post, men de kan försvinna, så det är bättre ”the old fashioned way”. Vi lägger breven på postlådan och tar sedan personlig kontakt.

Nästa vecka börjar fas två. Mellan åtta och tio leksingar ska via telefonerna försöka övertyga brevmottagarna, som redan stöder bygdens lag, att pytsa in lite mer.

”Är inget problem”

Klubbdirektören Anders Doverskog är en dem som ska ringa. Några av de andra kommer vara spelare i A-laget.

– Det är bra om våra partners märker att det är klubbens representanter som ringer och lyssnar på hur de känner, säger Doverskog.

Varför är det viktigt att spelarna också ringer runt och samlar in pengar?

– Det är jättebra om vi kan visa gemensam kraft. Vi får se vilka ur truppen det blir, det kan bli en överraskning.

Leksands spelare hoppas på måndag kunna besegra Almtuna och behålla serieledningen i allsvenskan. Ingen som Sportbladet pratar med känner till det väntande ”extraknäcket”, men målvakten Erik Hanses tycker att det låter viktigt.

Ska klubbens ekonomi räddas kan också dess spelare hjälpa till med det, tycker han.

– Det är bara bra om vi kan ­hjälpa till, säger han.

Så du tvekar inte inför att ringa något samtal och samla in pengar?

– Nej. Det hade inte varit några problem.

Så ska Leksand räddas

Här är skulderna som föreningen måste betala

1. För att rädda elit‧licensen har Leksand planer på att minska skulderna med 50 miljoner ‧kronor.

2. Leksands hockey‧verksamhet består av två aktiebolag: ‧Leksands IF Ishockey och ‧Leksands IF Fastighets AB. De har skulder på 43,9 miljoner kronor, men i ett första läge ska inte alla de pengarna in.

3. I Leksands rekonstruktionsplan ingår att ungefär hälften av skulderna, de så kallade oprioriterade fordringsägarna, erbjuds ett offentligt ackord om 25 procent.

4. Om fordringsägarna godtar att skulderna skrivs ner måste Leksands IF fortfarande betala cirka sex miljoner. Sista datumet för betalningarna blir troligen 31 augusti.

5. I slutet av den här veckan ska Leksand skicka cirka 500 brev till företag som redan stödjer klubben. Sedan ska klubben ringa runt och förklara att de behöver mer pengar.

Absolut minimum är de sex–sju miljonerna till skulderna, men klubbens målsättning är att få in minst tio miljoner ‧kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM