Säger ”nej” till världens bäste

Av: 

Ha Ab

Frölundas besked förvånar Hockeyligan: ”Har rätt att agera fritt”

GÖTEBORG. Hela hockey-Sverige undrar vad som händer med Henrik Lundqvist, 30.

– Det blir inget. Han är inte aktuell för oss, slår Frölundas klubbdirektör Anderz Larqvist fast.

Men klubbens motivering förvånar Hockeyligan.

Världens bäste målvakt landade på Landvetters flygplats i lördags morse tillsammans med sin familj. De hade med sig ett stort antal resväskor som vittnade om att vistelsen i Sverige kan bli lång under NHL-lockouten.

– Jag är först och främst här för att träffa familj och vänner, och det har jag sagt till Frölunda också. Vi ska ta en diskussion, men det är många faktorer som spelar in. Det är inte bara att bestämma sig för att spela. Jag väger in många grejer i ett sådant beslut, sa Henrik Lundqvist då.

Aktuellt vid skada

Sedan dess har han legat lågt och han var inte på plats när Frölunda i går förlorade mot HV 71 i Scandinavium. Enligt Sportbladets källor i Göteborgsklubben väntas ett definitivt besked gällande Henrik Lundqvists framtid senare i veckan för att få slut på spekulationerna.

Men redan i går kväll tog klubbdirektören Anderz Larqvist bladet från munnen och meddelade att Frölundafansen i dagsläget kan sluta hoppas.

– Vi har hela tiden sagt att vi håller oss till regelverket och i dag finns det inget utrymme att ta in honom. Så det blir inget med Henke. Det är bara om någon av målvakterna skadar sig som det kan bli aktuellt, säger Larqvist till Sportbladet och fortsätter:

– Det här har ingenting med den så kallade överenskommelsen inom Hockeyligan om att inte ta in NHL-spelare på korttidskontrakt att göra, utan om ligans tävlingsregler. De är till för att följas och det rättar vi oss efter. Vi hade gärna sett att Henke hade spelat med oss, men det finns en verklighet också.

Finns inget hinder

En motivering som förvånar Hockeyligans vd Jörgen Lindgren. Enligt honom finns det inget som hindrar Frölunda från att ta in Henrik Lundqvist.

– Konkurrensverket säger i sin dom att varje klubb har rätt att agera fritt i frågan om att ta in lockoutade NHL-spelare på korttidskontrakt, oavsett om det handlar om att ersätta en skadad spelare eller inte. Konkurrensverket skriver också att vi inte får ålägga några sanktioner mot en klubb som agerar i den här frågan, vilket heller aldrig har varit aktuellt, säger Jörgen Lindgren.

Frölunda har redan tagit in NHL-spelarna Matt Duchene och Viktor Stålberg och hänvisat till skador på nyckelspelarna Mathis Olimb och Dick Axelsson.

Klubben säger att Henrik Lundqvist kan bli högaktuell om hela NHL-säsongen ställs in, men när eller om det sker är det ingen som vet.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN