Hyllningen: ’En av de bästa i Europa’

Publicerad 2015-10-14

Lagkamraten lyrisk efter Pesonens show

ÄNGELHOLM. Efter en svajig säsongsinledning har Janne Pesonen hittat tillbaka i fjolårssäsongens succékedja. Efter fyra poäng mot Rögle hyllar Andrew Calof den finländske stjärnan.

– Han hade kunnat spela i Nordamerika om han hade velat, säger Calof.

Följ ämnen

Janne Pesonen gjorde 36 poäng på 35 matcher för Skellefteå i våras och bildade en glödhet kedja tillsammans med Patrik Zackrisson och Andrew Calof.

Den här säsongen har samma kedja haft en tuff säsongsinledning och har till och med splittrats. I förra omgången mot Linköping (3–2) fick de chansen igen – och mot Rögle gjorde de stor succé.

– Det kändes bra. Vi skapade många chanser och gjorde en solid match. Vi kan alltid förbättra saker, men vi är på rätt väg nu, säger Pesonen om kedjan.

”Kan spela i Nordamerika”

Rögle dominerade första perioden, men Skellefteå gick in till periodpausen med en 2–0-ledning tack vare en storspelande målvakt i form av Markus Svensson och kedjan som Pesonen ledde.

Först spelade Pesonen fram till Calofs 1–0-mål, sen gjorde den 33-årige finländaren 2–0 innan han gjorde 3–0.

Skellefteå vann med 4–0 och Pesonen gjorde två mål och två assist.

– Det kvittar vem som gör poängen, bara vi vinner, säger Pesonen.

Kedjekamraten Andrew Calof tar i mer. Kanadensaren hyllar Pesonen rejält.

– Han är otrolig. Han är en av de bästa spelarna i ligan och antagligen en av de bästa i Europa, och hade kunnat spela i Nordamerika om han hade velat, säger Calof innan han tar ny sats:

– Han gör otroliga passningar och är så smart med pucken. Det är lätt för mig att spela med honom, han gör det enkelt för mig.

”Kan inte göra så”

I Rögle-lägret var det desto dystrare stämning. På presskonferensen var tränaren Anders Eldebrink framför allt kritisk mot 0–3-målet.

– Våra backar åker och byter när (Tim) Heed hämtar puck, och vi får en spelvändning mot oss. Det har vi pratat om hundra gånger och vi tränar på det varje dag. Att åka och byta i de lägena är tabu. Man kan inte göra så i SHL, sa Eldebrink.