Det här gav nytt hopp till spelarna och fansen

Publicerad:
Uppdaterad:

Om jag hade hetat Hardy Nilsson och varit förbundskapten skulle jag personligen ha bäddat ner matchhjälten Niklas Andersson och önskat honom god natt.

Frölundastjärnan har givit Hardy lite arbetsro.

Och givit Tre Kronor – och fansen – hopp.

En Ljusning Sveriges seger mot Kanada i går var viktig. Inte minst för den hårt kritiserade Hardy Nilsson.
Foto: lasse allard
En Ljusning Sveriges seger mot Kanada i går var viktig. Inte minst för den hårt kritiserade Hardy Nilsson.

Normalt hade det inte spelat någon roll. En förlust mot ett medelmåttigt Kanada – i en oviktig träningsturnering – skulle bara ha blivit en passus i folks medvetande och en axelryckning bland spelarna. Men ingenting är normalt just nu när det gäller svensk landslagsishockey. Tre Kronor har ett mörkt år bakom sig och Sweden Hockey Games måste bli en framgång för att laget och förbundskapten Hardy Nilsson ska få lugn och ro inför VM.

Det är en sak.

Men jag tror att både spelarna och Hardy Nilsson – även om han inte har kvar jobbet – överlever ett misslyckande i Sweden Hockey Games och till och med ett misslyckande i Finland framåt våren. Vad som är värre – och som kanske inte alla tänker på – är att turneringen sänds av tv och en miljonpublik sitter och noterar varje dragning, varje missad pass och varje sumpad målchans in i minsta detalj.

Döms hårt

Dessutom sitter en hyfsat stor publik i Globen och hoppas och längtar efter en framgång. Domen vid en förlust är oftast hård och efter alla mediokra resultat är förtroendet för ”Sveriges folkkäraste landslag” snart förbrukat. Det är långt allvarligare än en sketen förlust i sig och tål att tas med i vågskålen när det diskuteras nya spelsystem, laguttagningar och förbundskaptener. Att spela en offensiv, rolig ishockey i elitserien är ett måste för att locka publik till omgång efter omgång, men när det gäller landslaget spelar det ingen roll hur det ser ut bara vi vinner.

Är medicinen att ställa målvakten och fem utespelare i en hög framför målet ser jag ingen anledning till att inte göra det.

Hårddraget, alltså.

När det gäller landslagshockey så är det en angelägenhet för hela Sveriges hockeypublik – oavsett klubbtillhörighet – och en seger över Finland eller Kanada kan få alla att räta lite extra på ryggen när de går ut och köper kvällsmaten. Jag tror Hardy Nilsson också insett det. I går hade han övergivit torpedhockeyn och ställt ett lag på benen med två traditionella backar, en center och ett ytterforwardspar.

Det blev sådär.

Skapade chanser

Tre Kronor spelade stundtals bra, men kräftgången verkar ha satt djupa spår. Laget skapade massor av chanser, men i de avgörande lägena tänkte nog spelarna på den trista resultatraden och blev livrädda för att missa. Det blev till slut fyra fullträffar. Ett av målen var en bjudning av Joaquin Gage i Kanadas mål och ett kom på straff, men ändå. Man ska aldrig underskatta en seger – oavsett hur den kommit till.

Nu ser Hardy Nilsson och Tre Kronor ljuset i tunneln.

Patrik Thornéus

Publicerad: