Det ljuva proffslivet

HOCKEY

Kristian Huselius: "Florida är den bästa platsen i hela NHL att spela hockey på"

FORT LAUDERDALE

Sol, bad och stränder.

Det är inget som brukar förknippas med ishockey.

Men för Kristian Huselius är det verklighet.

- Jag tror att Florida är den bästa platsen i hela NHL att spela hockey på, säger 24-åringen.

Foto: "Husse" med flickvännen Sara Ceccarello.

Det är en kall dag i Florida. Kylan från norra USA har dragit sig söderut och kvicksilvret i termometern når bara till 15 grader...

Kristian Huselius har just avslutat ett träningspass i Office Depot Center.

Han har fått ett skott på foten och linkar omkring i omklädningsrummet med en ispåse runt vristen.

Trots att laget förlorat med totalt 18-4 i de senaste matcherna är det glatt humör i omklädningsrummet. Jätten Peter Worell snärtar lagkamraterna med handduken och Andreas Lilja kastar tejp på Huselius.

Det är en helt vanlig dag i solparadiset Florida och en vanlig dag för ett hockeyproffs i världens bästa liga.

"Något som händer alla"

- Vi har ett bra lag. Förlusterna är något som händer alla lag någon gång under säsongen. Tidigare tog vi poäng i 14 raka bortamatcherna och det tyder på klass, säger Kristian Huselius samtidigt som han kastar tillbaka tejpnystanet på Lilja.

Ishockey och storförluster blir ganska lätta att glömma när man åker ur tunnlarna från Office Depot Centers innersta.

Solen lyser och det är som en behaglig svensk sommardag.

Folk har shorts och t-shirt och det är svårt att tro att det finns något ishockeyintresse i Ft Lauderdale.

- Runt arenan är det faktiskt ganska många hockeyfans. Och i de senaste matcherna har vi haft fullsatt, säger Kristian Huselius samtidigt som vi åker mot stranden.

Han vet om att han har det ganska bra som hockeyproffs i Florida. Klimatet är mycket behagligt. Florida Panthers ägare är stabil och boendemiljön i Fort Lauderdale är bra. Enda nackdelen med Florida är att spelarna får se upp med en annorlunda typ av träningsskada, solbrännan. Att spela hockey med solbrända axlar är långtifrån behagligt.

- Sedan så är vi enda proffslaget i Fort Lauderdale. Det gör att vi kommer i första hand hela tiden. Vi behöver till exempelvis inte dela arena med någon, säger Kristian Huselius.

Stränderna är Ft Lauderdale livsnerv. Turisterna kommer i massor och det är alltid en puls i nattlivet, såväl i januari som i juni.

Förutom att Florida förlorat på slutet är allt uppåt i Huselius liv. Han är miljonär och har träffat en ny flickvän, Sara Ceccarello. Han har unnat sig att köpa en ny bil, en jeep av märket Lincoln, för en halv miljon kronor.

"Otroligt soft liv"

- Man lever ett otroligt "soft" liv här. Inga måsten, räkningarna betalar agenten och när vi väl spelar på hemmaplan så har vi mycket fritid, säger han.

När pengar kommer på tal är han av en bestämd åsikt. Han menar att de flesta NHL-spelarna tjänar bra, men att utgifterna gör att det inte blir så mycket kvar på kontot.

- Vi har dyra utgifter. Bara lägenheten kostar 30 000 kronor i månaden. Sedan så är det dyrare att leva i USA. Och hade jag spelat i Sverige så hade även Sara kunnat jobba. Jag pratade med några av lagkompisarna om det här och lyckas man spara 30 procent av lönen så har man gjort det bra. Jag slutade i skolan efter nian och det jag tjänar nu ska jag leva på i resten av mitt liv, säger han.

Han påpekar att han inte är bitter utan jättenöjd med allt. Han tror dock att många tror att NHL-proffs har det bättre än vad de har.

- Jag får spela hockey i USA och bo i Florida. Bara en sådan sak är få förunnat. Jag är helnöjd och hoppas jag får spela i många år till för Florida, säger han.

I dagsläget är det ingen risk för att Huselius ska säljas. Han spelar 18 minuter per match och ligger trea i den interna poängligan.

- Fast kontraktet går ut i vår. Och man vet aldrig vad som händer, säger han.

Klockan närmar sig 17. Kristian Huselius lillasyster kommer med flyget klockan 18.

- Det är också en fördel till med Florida. Det är inga problem att få vänner och bekanta att komma att hälsa på, säger han och skiner upp med hela ansiktet.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL