Kent Forsberg: Jag frågade direkt om han skulle få några men

HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK

Som huvudcoach och pappa har förstås Kent Forsberg en dubbelroll i Modo Hockey. Det går aldrig att komma ifrån.

Inte minst sedan sonen Peter Forsberg återigen skadats svårt.

– Efter matchen mot Linköping frågade jag läkaren Kim Thorsén direkt om Peter skulle få några men av handskadan, berättar Kent dagen efter. När svaret var positivt var jag nöjd och pustade ut.

I sin närmast sagoomspunna karriär har Peter Forsberg varit skadat åtskilliga gånger.

Frågan till Kent är oundviklig.

Har du aldrig som förälder varit riktigt rädd och menat att nu får det vara nog med smällar och misshandel på isen, kanske dags att sluta?

– Egentligen aldrig förutom då vid VM i Prag senast då Kanadas Rob Niedermayer körde över Peter bakifrån med berått mod vid sargen.

– Då var jag riktigt rädd, erkänner Kent. Rädd för att Peter ådragit sig nack- eller ryggskador eftersom han låg kvar på isen ett bra tag närmast orörlig. Jag satt själv på plats i VM-arenan i Prag och än i dag fördömer jag tacklingen som sådan. Just sådana saker har ingenting med idrott att göra. Det var ju ren misshandel med berått mod och kunde ha slutat riktigt illa.

"Hockeyspelare, inte cyklist"

– Rent skademässigt och antal skador tycker jag väl att det snart borde vara nog. Han är ju ishockeyspelare och inte cyklist, men som han rehabiliterats har han väl cyklat mera de senaste åren än många cyklister?

När han var tvungen att operera bort mjälten akut då?

– Den gången hann vi aldrig bli rädda, säger Kent. Vi fick besked om det hela sedan operationen var gjord och allt var klart. Även här blev jag lugn då jag fick klart för mig att det hela inte skulle ge några men för livet.

Senaste skadan mot Linköping då?

– Sånt som händer, en situation det är massor av i en match. Ren otur att Peter blev skadad vid tillfället. Jag vill betona att vi i Modo är noga med att ingen skugga ska falla över Johan Franzén, som var med vid kollisionen. Peter försöker t o m undvika tacklingen. Det hela var ren otur, det var också bland det första som Peter sa till mig när vi talades vid efter matchen.

”Vi har ett bra lag ändå”

Rent konkret i övrigt, vad betyder frånvaron av ”21:an”?

– Först och främst att vi tappar en mycket bra spelare. I övrigt mest då det gäller framspelningarna till vår målkung Weinhandl, de har verkligen fungerat väl ihop. Sedan i spelet i power play. I vissa moment går Peter bara inte att ersätta, men även utan honom ha vi ett mycket bra lag.

Besviken så här långt över säsongen?

– Helt klart, men inget bokslut görs än, jag är fortfarande förhoppningsfull att slutet kan bli bra. Självklart skulle vi ha tagit flera poäng, inte tu tal om annat.

Om du ser till spelarna i truppen, är det någon eller några som svikit eller varit speciellt negativ?

– Är det någon som varit negativ och så här långt inte levt upp till det han ska göra är det jag själv, huvudcoachen! Jag har inte fått det här gänget att fungera fullt ut som ett team, men känner samtidigt att vi är på god väg. Tycker att senaste matchen mot Linköping gav en hel del positivt.

Radarparet sprack direkt

Vem ersätter Peter?

– Det blir Markus Näslund och i vår första kedja får nu lagkaptenen Per Svartvadet ett stort ansvar. På var sin sida i kedjan har han stora målskyttar, Näslund och Mattias Weinhandl.

Kent Forsberg förbannar ödets ironi att Peter skulle gå sönder när han och Markus äntligen fick spela i samma lag igen.

– På ”riktigt” i Modo var det ju nästan på dagen tolv år sedan så det är klart att det kändes för alla parter.

Är dags för Peter att efter alla återkommande skador sluta med hockeyn?

– Nej, så känner vi det inte. Kom ihåg att han fått smällarna lite här och var på kroppen och ännu inte skadat knäna. Kom ihåg hur det var med Börje Salming, som verkligen förföljdes av skador, men ändå alltid kom igen. Men när han skadade knäet svårt i en match med AIK borta mot Modo var det kört för gott.

Hasse Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM