Hyllas stort efter utspelet: ”Stjärna!”

avSportbladet.se

HOCKEY

Anders Nilsson vill se en öppnare ishockey där machokulturen inte existerar.

Nu hyllas målvakten för sitt ställningstagande.

”Det här är en riktig stjärna”, skriver fotbollslandslagets Hedvig Lindahl på Twitter.

Det var i en uppmärksammad intervju med Sportbladet, inför lördagens prideparad i Stockholm, som Tre Kronors VM-hjälte från i våras Anders Nilsson berättade om machokulturen inom ishockey.

– Det är det jag kan känna själv nu, att om jag hade varit homosexuell så hade jag slutat med hockey när jag var tonåring. Så det är därför jag tror att när de säger att det ska finnas 3-4 homosexuella i varje lag… nej, absolut inte. De har slutat när de var barn. Det är ingen som vågar eller vill fortsätta spela. Lagidrott handlar om att känna tillhörighet, det är lika roligt att åka dit och ha någon prata med som själva idrottandet, men har du det tufft i omklädningsrummet när du är tonåring då är det inte kul att spela hockey på planen heller.

”En självklarhet”

Målvakten blev för två år sedan den första NHL-spelaren att bära en regnbågsflagga på hjälmen.

– För mig var det en självklarhet. Jag har vänner som är homosexuella både i Sverige och i USA, och vissa vågar inte ens berätta för sina familjer. Så jag kände att det minsta jag kunde göra för att stötta dem är att trycka upp en regnbågsflagga på hjälmen, säger han.

Nu hyllas han för sitt initiativ och för sin uppriktighet och intervjun har spridit sig över hela världen.

”Gissa vem som precis blev ett Anders Nilsson-fan?”, skriver en användare.

”Det här är en riktig stjärna”, twittrar fotbollslandslagets målvakt Hedvig Lindahl.

Såväl amerikanska som kanadensiska och franska sajter har snappat upp och skrivit om Anders Nilssons ställningstagande, och Sportbladets Facebook-klipp med NHL-målvakten har närmare en halv miljon visningar.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL