Tampa en seger från andra raka finalen

HOCKEY

”Förhoppningsvis lärt oss av förra året”

PITTSBURGH. Tampa Bay Lightning är en seger från sin andra raka Stanley Cup-final.

De vann femte matchen mot pingvinerna i Pittsburgh i natt – efter ett snabbt avgörande på övertid.

– Förhoppningsvis har vi lärt oss något av det som hände förra året och fixar det här på hemmaplan nu, säger Anton Strålman till Sportbladet efter 4-3-segern.

Det är väldigt svårt att stoppa Tampa Bay Lightning – till och med för ett femstjärnigt lag som Pittsburgh Penguins.

Pingvinerna såg ut att ha dem på gaffeln efter psykologiskt förödande mål i slutet av de två inledande perioderna – när Brian Dumoulin gjorde det första återstod bara 0.7 sekunder av öppningsakten – i nattens femte konferensfinal i Consol Energy Center och gick mot 3-2-seger när minuterna började ticka ner i tredje.  

Kucherov kvitterade

Men Lightning bara trampade på med sin sedvanligt lugna och metodiska Björn Borg-attityd och dryga tre minuter före slutsignalen lyckades skyttekungen Nikita Kucherov kvittera – till synes helt oberörd av det faktum att Ryan Callahan strax innan hade snuvats på mål när pucken tog i insidan av stolpen och sedan studsade på mållinjen.

– Då tänkte man...”meh, nån jävla puck kan väl gå in”, säger Anton Strålman när vi träffar honom efteråt.

– Men vi får aldrig panik och blir inte frustrerade, vi bara fortsätter jobba på. Vi vet att utdelningen kommer till slut.

Den övertid som följde hann inte pågå mer än i 53 sekunder förrän backen Jason Garrison slängde iväg ett slumpskott från kanten som på något vis touchade Tyler Johnson och gick in bakom en Marc-Andre Fleury som spelade sin första match från start i årets slutspel och började bra men föreföll alltmer darrig ju längre dramat pågick.

”Finns inga dåliga skott i såna lägen”

– Om vi såg att han var skakig och försökte skjuta så mycket det bara gick? Nja, jag vet inte, när det blir övertid är det alltid nån skitpuck som trillar in, så det finns inga dåliga skott i såna lägen. Det är bara att försöka lägga in så många puckar som möjligt på mål, fortsätter ”Strålle”.

Med nattens seger har Bolts 3-2-övertag i matchserien – och kan avgöra hemma i Amalie Arena natten till onsdag och bli klara för sin andra raka Stanley Cup-final.

– Det var lika ifjol, då slog vi Rangers på bortaplan i femte matchen men kom hem och föll ihop som ett korthus i matchen därpå, påpekar Anton.

– Förhoppningsvis har vi lärt läxan från den gången och fixar det nu. Det vore väldigt skönt att slippa åka hit till Pittsburgh en gång till.

Tredje finalen i rad för Strålman?

För just Herr Strålman kan det faktiskt bli tredje Stanley Cup-finalen i rad. Han var ju med New York Rangers på den stora dansen 2014 också.

– Jag känner mig lyckligt lottad som får spela i så fina lag och har chansen att komma tillbaka flera gånger. Det är få förunnat, säger han.

Alla är dock införstådda med att det är en fruktansvärt tuff uppgift som väntar på tisdag kväll.

– Ja, säger Victor Hedman, det blir årets svåraste match. De kommer vara oerhört desperata.

– Men vi lärde oss mycket när vi gick igenom det här ifjol, vi vet att det är extremt mycket upp och ner i de här serierna, och det har gett oss ett väldigt lugn. Så jag känner tillförsikt.

Blågule pingvinen Patric Hörnqvist – som gjorde sitt sjunde mål i årets slutspel i natt, ett helsvenskt  på assist från kompisen Carl Hagelin – är dock säker på sin sak,  han också.

– Hos mig finns det ingen tvekan om att vi kommer tillbaka hit för en Game 7, säger han.

Se mer klipp och höjdpunkter på Viasatsport.se.

ARTIKELN HANDLAR OM