Redo att bli historiska: ”Nåt speciellt på gång”

HOCKEY

I natt kan Hagelin och Hörnqvist bli nummer 33 och 34

Foto: Tar Carl Hagelin och Patric Hörnqvist chansen i kväll?

PITTSBURGH. I natt kan Carl Hagelin och Patric Hörnqvist bli svenskar nummer 33 och 34 i historien att vinna Stanley Cup.

Och nej, de är inte helt oberörda inför den största match de någonsin spelat.

– Vinner vi ikväll har vi minnen att dela resten av livet. Det är klart känslan blir lite speciell, säger ”Hagge” timmarna innan första nedsläpp.

Det är ingen vanlig torsdag i Pittsburgh.,

Om de lokala hockeypingvinerna slår San Jose i den femte final som ska spelas i Consol Energy blir de första proffslaget från stan att vinna ett mästerskap på hemmaplan sedan 1960.

Så stämningen i den gamla stålmetropolen är förväntansfull.

Laddad.

Nervös.

”Hade inga problem att sova i natt”

Redan under förmiddagen, sju-åtta timmar innan domarna släpper pucken, har hundratals fans börjat samlas utanför hallen för att få bra platser kring de storbildsskärmar där dramat ska visas – och ingen kan riktigt sitta still.

Ungefär likadan är atmosfären i Penguins omklädningsrum efter det som kan ha varit säsongens sista förmiddagsvärmning också.

– Jag hade inga problem att sova i natt, jag var så trött att jag somnade direkt, men ”eftermiddagsnapen” innan kan nog bli lite svår, säger Carl Hagelin när han sitter och lossar på tejpen runt benskydden.

– Det är nåt speciellt på gång här, det märker man på killarna. Det är lite anspänning.

Han tror dock inte att anspänningen är så stor att det blir svårt att prestera i natt.

– Vi har spelat stora matcher hela slutspelet och klarat av att hantera det, menar han.

– Två-tre första bytena kommer det kanske vara lite nervositet och lite speciell känsla i kroppen, men efterhand kommer man in i det och sedan vill man bara vara en bidragande orsak till att vi vinner matchen.

Vi ska vinna i kväll

”Hagge” har spelat Stanley Cup-finaler förr, och dessutom OS-final, men matchen i natt är tveklöst den största han upplevt.

– Ja, lätt. Jag har otroliga människor  omkring mig och vinner vi ikväll har vi ett minne att dela resten av livet. Det är det som är målet. Vi ska vinna i kväll. För varandra.

Motståndarna från San Jose har dock andra planer.

– Vi ska självklart förstöra festen för dem, säger svenske San Jose-hajen Melker Karlsson.

– Vi tror fortfarande på det vi gör och att vi kan vinna det här. Det är de som har all press på sig nu. Det är klar fördel för oss.

Fotnot: Även Oskar Sundqvist kan vinna Stanley Cup men bara om klubben söker dispens för honom eftersom han inte har spelat tillräckligt många matcher för att räknas som mästare.

ARTIKELN HANDLAR OM