Jagar en ny jackpot

Publicerad 2016-06-22

Erik Karlsson kan bli NHL:s bäste back i natt

I natt kan Erik Karlsson kamma hem ytterligare en jackpot i Las Vegas.

Han har chansen att vinna sin tredje Norris Trophy – priset till NHL:s bäste back.

– Det känns lika nervöst och speciellt som de tidigare gångerna. Jag kan inte riktigt fatta att jag är här, säger den svenske superstjärnan.

Följ ämnen
NHL

Röda mattan är utrullad i neonskenet utanför Hard Rock Hotel i Las Vegas.

Här ska de allra främsta i världens bästa hockeyliga vid den årliga Awards-galan i natt motta statustyngda priser för sina individuella insatser.

Erik Karlsson finns, som vanligt, bland de nominerade.

”Vore speciellt”

Den svenske Ottawa-stjärnan slåss om Norris Trophy – priset till ligans bäste back – med San Joses Brent Burns och Los Angeles Kings Drew Doughty.

Skulle han vinna är det tredje gången ”EK65” föräras den finaste utmärkelse en hockeyback överhuvudtaget kan drömma om – trots att han inte hunnit bli äldre än 26 år.

– Det vore förstås väldigt roligt och speciellt, säger han när vi möter honom vid ett mediaevenemang dagen innan galan.

– Jag tycker det känns lika nervöst som de tidigare gånger. Jag kan inte riktigt fatta att jag är här nu heller. Det finns så otroligt många bra backar i ligan.

Men ingen hade en säsong som den gladlynte smålänningen i år.

Han vann sammanlagda assistligan och backarnas poängliga (och slog samtidigt Nicklas Lidströms svenska poängrekord för backar) – fast han spelade i ett högst mediokert lag.

– Ja, även det är lite svårt att förstå. Jag tror inte riktigt jag fattade vad som hände eller hur bra jag var. I och med att vi i Ottawa inte tog oss till slutspel är det svårt att tänka på sådant. Jag är fortfarande besviken och den känslan dämpar glädjen en smula, säger han.

– Men givetvis ska jag vara nöjd med min säsong. Det är ändå roligt att man lyckas göra nånting även fast det inte går så bra för laget just nu.

NHL till Vegas?

Som sig bör passar Erik på att ha kul medan han är i Vegas – en stad vars hela existens bygger på just ”kul”.

Det kan bli en tradition, för under onsdagen väntas också det officiella beskedet att Las Vegas får ett eget NHL-lag från och med säsongen 2017–2018.

Stjärnorna som samlats i spelstaden för Awards-showen lyser upp varje gång ämnet kommer på tal.

– Ja, det vore givetvis en otroligt rolig bortaresa, inget snack om den saken. Jag tycker väldigt mycket om Vegas, för showerna och de bästa restaurangerna i hela USA, säger ”EK65”.

– Men om det funkar på lång sikt...Vegas är ju vad det är, så det återstår att se. Jag hoppas det.

Även Loui Eriksson är nominerad, för gentlemannapriset Lady Byng, men han och hustrun fick just sitt fjärde barn – en son som ska heta Lou, som pappa fast utan i ! – och befinner sig därför hemma i Göteborg.