”Nästan för bra för att vara sant”

Pettersson inför lotteriet: ”Jag hoppas”

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Elias Pettersson, 19, gör sig redo för sin Tre Kronor-debut.

Samtidigt ser han med spänning fram emot NHL:s draftlotteri.

– Om vi får Rasmus Dahlin är det nästan för bra för att vara sant, säger han.

Elias Pettersson har haft en makalös säsong.

  • Han slog Kenta Nilssons poängrekord för juniorer i grundserien.

  • Han slog han Axel Holmströms poängrekord för juniorer i slutspelssammanhang.

  • Han blev utsett till slutspelets MVP (viktigaste spelare).

Och efter braksuccén blev han den yngste spelaren i slutspelshistorien att bli guldmålad av Sportbladet.

Nu väntar nya utmaningar.

Efter att ha firat SM-guldet med Växjö har 19-åringen nu anslutit till Tre Kronors trupp – och han är redo för sin debut i A-landslaget.

– De senaste dygnen har varit helt fantastiska. Det är den roligaste tiden jag varit med om hittills i livet. Grymt roliga dagar. Men nu ser jag fram emot att spela för Tre Kronor, säger Pettersson till Sportbladet.

Siktar mot VM

Han avstår de två första matcherna och kliver in i turneringen – Sweden Hockey Games – först i lördagens match mot Ryssland.

– Jag ska försöka spela mitt spel, göra det så bra som möjligt och ta chansen, säger han.

Häromdagen gick Jim Benning – general managern för Vancouver Canucks, NHL-klubben som Pettersson tillhör – ut och slog fast att 19-åringen redan är klar för spel i hockey-VM. Något som förbundskapten Rikard Grönborg snabbt förnekade.

– Jag har inte hört något om att jag är klar eller inte. Jag ska spela matcherna på lördag och söndag och försöka göra det så bra som möjligt.

Men du har siktet inställt på hockey-VM?

– Det är ju inget jag hade trott i början av säsongen. Men jag ska gå ut, göra mitt bästa och försöka komma med, säger Pettersson.

Vill ha Dahlin

Samtidigt som han gör sig redo för Tre Kronor-debut ser han också fram emot en annan händelse i helgen. Nämligen NHL:s draftlotteri, då det ska bestämmas vilket lag som får välja den förste spelaren i sommarens draft.

– Jag kommer inte följa lotteriet men så fort det är klart kommer jag få reda på det. Så klart hoppas jag att Vancouver får förstavalet, säger Pettersson.

Vancouver har 7,5 procents chans att få förstavalet och således knyta till sig svenske backsensationen Rasmus Dahlin, 18.

I så fall får klubben en svensk supertrio i form av Pettersson själv, hans tidigare Timrå-radarpartner Jonathan Dahlén, 20, och Rasmus Dahlin att bygga kring.

– Det skulle nästan vara för bra för att vara sant. Dahlin är … fan, vi behöver inte ens hylla honom – alla vet hur bra han är. Om Canucks får förstavalet är jag väldigt nöjd, säger Elias Pettersson.

Draftlotteriet hålls på lördag kväll.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM