Riskerar stenhårt straff

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:

Målvakten Robin Lehner, 20, hamnade i bråk med domarna.

Nu riskerar svensken en hård bestraffning.

– Vi får vänta och se vad ligan har att säga, säger Lehners tränare Kurt Kleinendorst.

Förra året vid den här tidpunkten vaktade Robin Lehner Juniorkronornas kasse i JVM.

Nu är han i hetluften igen – men av en helt annan, och tristare, anledning.

Under nyårsnatten hamnade Lehner i bråk på isen. Men inte med en motståndare – utan med huvuddomaren och ena linjedomaren.

40 sekunders kamp

I AHL-mötet mellan Lehners Binghamton och Syracuse – som Syracuse vann med 6–2 – utbröt ett jätteslagsmål i Syracuses zon. Lehner åkte över hela rinken för att ge sig in i bråket och fajtas med Syracuses målvakt Jeff Deslauriers, men stoppades av huvuddomaren Darcy Burchell.

Den ilskne Lehner gav sig inte och en linjedomare gav sig in i situationen för att lugna ner svensken. Men trots att domarna drog matchtröjan över huvudet på Lehner fortsatte han att streta emot i sin vilja att få bråka med motståndaren.

”Full av känslor”

Inte förrän efter 40 sekunders kamp gav sig Lehner och lämnade isen till publikens jubel.

– Ibland gör du något som du tror är detta rätta vid det tillfället, och så visar det sig vara helt fel, Ingen av oss ifrågasätter Robins intensitet. Han är en ung spelare full av känslor och han gör stora framsteg. Men jag är säker på att det bara var frustration, säger Binghamtons coach Kurt Kleinendorst till Binghamton Press & Sun Bulletin.

Lehner, som tidigare varit i slagsmål i juniorligan OHL, fick matchstraff för ”Abuce of officials”. Men bestraffningen kan i efterhand bli betydligt hårdare än så.

”Har aggressivitetsproblem”

För nio år sedan dömdes förre Ottawamålvakten Ray Emery till tio matchers avstängning för en incident som påminner om Lehners, ett straff som senare sänktes till sex matcher.

– När målvakter korsar den röda linjen finns det ingen återvändo. Och om du tar tag i en domare är det ännu värre. Vi får vänta och se vad ligan har att säga, säger Kleinendorst.

Sportbladet har förgäves sökt Robin Lehner.

– Jag har lite aggressivitetsproblem. När jag blir arg får jag svårt att kontrollera mig ibland. Men det är inte så ovanligt att målvakter slåss här, sa Lehner i en intervju med hockeysverige.se i november 2009.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!