Mårtensson i sitt livs form

HOCKEY

Gjorde tre poäng när LHC krossade Mora

Linköping utklassade Mora med 7–2 och tog sin tredje raka seger.

Hjärnan bakom förnedringen var Tony Mårtensson – på nytt.

Tack vare ett mål och två assist är han med 41 poäng uppe i delad ledning av elitseriens poängliga.

– Jag har aldrig varit i bättre form än nu och självförtroendet är på topp. Det känns som att jag vågar göra nästan vad som helst på isen, ler Tony Mårtensson.

Centerstjärnan – som var bäst i Tre Kronor under Rysslandsturneringen i december – är förmodligen elitseriens vassaste anfallsspelare för tillfället.

Passningen mellan benen som frispelade kedjepolaren Tomas Vlasak fram till 1–0 höll världsklass och var ett nummer som fick publiken att njuta.

– Jag såg att Vlasak störtade fram på kanten och att släppa pucken mellan benen var faktiskt ända utvägen där, menar Mårtensson.

Efter att även ha assisterat till ytterligare ett mål och själv skjutit in 5–0 har han producerat totalt 41 poäng. Något som innebär delad ledning i poängligan tillsammans med Frölundas Tomi Kallio.

– Jag har aldrig spelat ihop med någon bättre än Tony. Han är komplett på isen och behärskar allting - både offensivt och defensivt, framhåller radarkompisen Mikael Håkansson.

Efter bara en trepoängare på 15 omgångar har numera Linköping tre raka vinster och har klättrat upp till fjärde plats i tabellen.

– Vi har slutat att bjuda motståndarna på en massa misstag och börjar även få ordning på målskyttet. Tolv mål de två senaste matcherna får man väl räkna som godkänt, säger Mårtensson.

Att Mora hade fyra raka segrar mot Timrå, Modo, HV71 och Frölunda märktes knappast.

Dalagänget blev fullständigt utspelat i en match som var avgjord redan efter drygt halva den första perioden.

Inom loppet av knappt sex minuter small det tre gånger bakom Juha Pitkämäki i gästernas bur.

Sedan var det god natt för Mora.

Martin Samuelsson och Ulf Söderström ökade på Vlasaks ledningsmål – och siffrorna kunde faktiskt ha varit ännu större om inte Pitkämäki radat upp några klassräddningar.

I början av andra perioden var det väldigt avslaget, innan Linköping fick upp farten igen – och dundrade in ytterligare tre fullträffar.

Jonas Fransson agerade mycket stabilt i hemmalagets kasse, men tvingades till slut kapitulera två gånger i den sista perioden.

Fast då var de tre poängen säkrade sedan länge.

– Inte mycket att säga om. Linköping var betydligt bättre än oss. Vi orkade inte med i deras tempo, suckar Moras assisterande tränare Pär Djoos.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM