Första bortasegern för Luleå

HOCKEY

Besegrade Mora: Känns som en början på något

Mora (TT)

Luleå var elitseriens sämsta bortalag före torsdagens match i Mora. Efter segern med 5–2 överlät Luleå den mindre smickrande placeringen till just Mora.

– Det här känns som en början på något, sade Luleås Linus Omark efter matchen.

Efter sex raka förluster på bortais fick Luleå en smakstart i Mora. Tommi Miettinen drog in 1–0 efter sju minuter och bara 25 sekunder senare satte Omark 2–0 för Luleå.

– Jag försökte bara få pucken mot mål, det var egentligen ingen målchans men man hoppas alltid att pucken ska gå in och det gjorde den, sade Omark om sitt andra elitseriemål för säsongen. Omarks mål var den första rejäla tavlan av Moras målvakt Juha Pitkämäki. Den andra betydde 4–1, i slutet av andra perioden, när ett ganska löst skott från Pekka Saravo såg ut att gå rakt genom Pitkämäki.

– Vi spelade inte bra i andra perioden, drog på oss lite onödiga utvisningar, sade Omark.

– Men i första och sista perioden spelade vi bra. Det känns mycket skönt att vi lyckades vinna en match på bortaplan också. Redan i bortamatchen mot Timrå som vi förlorade med 1–0 spelade vi bra men då lyckades vi inte göra några mål, fortsatte han.

Segern innebar att Luleå nu har häng på lagen över slutspelsstrecket och Omark tycker att man ska kunna avancera ytterligare i tabellen.

– Vi har inte ändrat på något speciellt i vårt sätt att spela men vi har fyra jämna femmor och ska kunna vara ett lag som ligger minst i mitten av tabellen, sade Omark.

– Personligen känns det också allt bättre. Jag har spelat halvskadad i flera matcher sedan jag fick ett skott på foten men det känns som att formen är på väg, fortsatte han.

För Mora stämde inte mycket. Visserligen bröts måltorkan från de två senaste matcherna men tränaren Magnus Arvedson har mycket att fundera på. Tamt försvarsspel och uddlöst framåt. Mora saknar en riktig målskytt, ingen tar tagit den roll Pavel Brendl hade i fjol. Chanser fanns men tilltänkta målskyttar som Johan Lindström och Toni Dahlman får det inte att lossna.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM