Dubbla nollor i Mora

Foto: Matchen mellan Mora och Linköping slutade 0-0.
HOCKEY

Två duktiga målvakter såg till att matchen mellan Mora och Linköping slutade mållös. Moras första mållösa i elitserien.

Moras Juha Pitkämäki har därmed bara släppt in en puck de senaste tre hemmamatcherna.

– När vi spelar så här kan vi slå alla lag, det gäller bara att vi har lite större tur, sade Pitkämäki.

Statistikbitarna kom fram till att det var första gången sedan 1959 en A-lagsmatch i Mora slutat 0–0. Då var AIK på besök och hade Leif ”Honken” Holmqvist mellan stolparna.

Moras Juha Pitkämäki lär knappast nå ”Honkens” kultstatus, men i Mora är han älskad av hemmasupportrarna.

– Backarna gjorde det ganska lätt för mig. Jag såg de i stort sett alla skott som Linköpings spelare sköt. Vi har spelat bra defensivt i stort sett hela säsongen utom i Skellefteå och Karlstad. Då rann siffrorna iväg lite för mycket, sade Pitkämäki efter sin andra nolla för säsongen.

Stanas bästa match

Den första kom i hemmamatchen mot Djurgården (3–0) i matchen efter mot Brynäs släppte han bara en puck förbi sig (2–1).

– Antalet nollor räknar jag inte. Visst är det bra för självförtroendet men det viktigaste är att jag ger laget chansen att vinna matcherna, sade Pitkämäki.

Första halvan av matchen var dock Linköpings Rastislav Stana den målvakt som stod i fokus. Mora skapade fler chanser och Stana gjorde några riktigt bra räddningar. Samtidigt hade han en gnutta tur när hemmalagets Toni Dahlman hade öppet mål och pucken retfullt studsade över hans klubba.

– Stanas bästa match för säsongen. Nu börjar jag känns igen honom från slutet av förra säsongen, berömde Linköpings tränare Jan Karlsson.

Rättvist resultat

Stana fick mindre att göra i slutet av matchen, då Linköping tog över och Pitkämäki hamnade i centrum. Bästa LHC-chansen hade Tim Eriksson i numerärt underläge men fri med Pitkämäki fick han inte till något riktigt avslut. Mål av Eriksson hade givit Linköping första segern på bortaplan för säsongen.

Delad poäng kändes rättvist med tanke på matchbilden och båda lagens tränare kände det som en vunnen poäng efter matchen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM