NHL-säsongen 2014/2015

Ekman-Larsson slog svenska målrekordet

avPer Bjurman

Första svenskback med över 20 mål i NHL

1 av 2 | Foto: AP

NEW YORK. Oliver Ekman-Larsson skrev historia i natt.

När han dunkade in sitt 21:a mål slog han målrekordet för svenska NHL-backar.

– Jag hade hellre haft framgångar med laget, men en sån här säsong får man ta vara på det positiva och det här är ju en ljuspunkt, säger smålänningen till Sportbladet efter Arizonas 4-3-seger över Buffalo.

Svenska stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Säsongen 1991-1992 pangade Fredrik Olausson in 20 mål för Winnipeg Jets.

Åtta senare gjorde Nicklas Lidström om bedriften med Detroit Red Wings – och ifjol även Erik Karlsson med Ottawa Senators.

De tre herrarna har alltså delat på målrekordet för svenska backar i NHL.

Men när Arizona Coyotes och Buffalo Sabres i natt utkämpade jumbofinal i First Niagara Center lyckades Oliver Ekman-Larsson alltså slå den noteringen.

I mitten av andra perioden fick han pucken på blålinjen, tog några skär i sidled och svepte in sitt 21:a mål för säsongen.

”Puckarna trillar in”

Därmed ryckte han också i toppen av NHL-backarnas målliga. Erik Karlsson står på 19 fullträffar och trion Brent Burns, Dustin Byfuglien och Trevor Daley på 16.

– Ja, puckarna fortsätter trilla in och det är ju roligt. Några har varit riktiga turmål men några riktigt snygga också. Den stora skillnaden mot tidigare är att jag skjutit mycket mer i år, säger Oliver på telefon från Buffalo.

Han fortsätter:

– Jag hade hellre haft framgångar med laget, men en sån här säsong får man ta vara på det positiva och det här är ju en ljuspunkt.

Framgångarna för laget har dock varit mycket begränsade och nattens match handlade bara om att undvika jumboplatsen i den sammanlagda tabellen.

Om det nu inte var tvärtom...

Vissa fans hoppas att deras lag ska komma sist och genom draftlotteriet i mitten av april få en större chans att bärga supertalangen Connor McDavid – och faktum är att det lät som att delar av publiken i First Niagara Center i natt jublade mer åt gästernas mål än hemmalagets...

Men spelarna på isen är fortfarande inställda på att vinna.

– Ja, det är bara media och vissa fans som är involverade i det där snacket om tankning. Vi spelare gör så gott vi kan, får man chansen att spela i världens bästa liga måste man det, säger ”OEL”.

– Så för oss var det här som vilken match som helst och vi är självfallet glada över att vi lyckades vinna.

Inget beslut om VM

Om drygt två veckor är säsongen alldeles oavsett över för Arizona och nu är frågan:

Kommer NHL:s målfarligaste back till Europa och spelar VM med Tre Kronor?

Svar:

Vi får se.

– Jag har inte tagit något beslut ännu. Jag pratade med Pelle (Mårts) när han var här förra veckan och då kom vi överens om att vi ska höras så fort vi spelat färdigt här. Då får vi se hur det blir, klargör han.

VIDEO: Se OEL:s historiska mål på nhl.com

Svenska stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

ARTIKELN HANDLAR OM