NHL

Selänne hyllades i sin sista NHL-match

Av: 

Hampus Hagman

HOCKEY

Tung slutspelssorti för 43-åringen

Teemu Selänne spelade i natt med största sannolikhet sin allra sista NHL-match.

Efter 6-2-förlusten hyllades han stort av publiken i Honda Center – och LA Kings-spelarna som länge stannade kvar och klappade med sina klubbor mot isen.

– Det är otroligt, så respektfullt. Det blir ett minne för livet, säger en märkbart emotionell 43-åring i NBC:s liveintervju.

”The Finnish Flash” började sin långa och gloriösa NHL-karriär i Winnipeg 1992 med att sätta målrekord (76 stycken) för rookies. Men Teemu Selänne stannade på 684 mål i världens bästa liga, bara sex stycken bakom Mario Lemieux som är på tionde plats på den listan.

Under vårens slutspel blev det bara två mål och fyra assist på tolv matcher för finländaren, som också fick känna på något så ovanligt som att bli bänkad under match fyra mot Dallas Stars i början av slutspelet.

”Sorgligt just nu”

Finländaren som blivit en ikon i Anaheim var inne på sin 23:e och förmodligen sista säsong. Och Los Angeles Kings 6-2-vinst i den sjunde och avgörande matchen i kvartsfinalserien innebar inte bara sorti för ettan i väst, utan också slutet på Selännes karriär.

– Jag visste att det antingen skulle bli ett party eller en stor besvikelse. Det blev en besvikelse. Så det är en sorglig känsla just nu, men det kommer bli muntrare senare. Det var en sjunde avgörande och vi var inte riktigt där, säger en tagen Selänne vid intervjuzonen på isen just efter att ha fått ta emot stående ovationer från både publik, medspelare och motspelare.

– Det är otroligt, och så respektfullt. Det jag har varit med om här är minnen jag har för resten av mitt liv.

”Glad att han fick bli mästare”

Selänne hyllades även när spelarna tagit sig av isen.

– Det är en besvikelse för honom så klart att förlora den här serien, men det var fint att han fick göra det inför sina fans. Jag är glad att han fick bli mästare en gång i alla fall, säger Darryl Sutter, Kings coach som hade Selänne under finländarens tid i San José Sharks.

Jonathan Quick, målvaktsstjärna i Los Angeles, skrev på twitter:

”Grattis till Teemu för en grym karriär, det var en ära att få spela mot honom.”

Svarade på rykten

I omklädningsrummet svallade känslorna till slut över för Selänne, som på sedvanligt vis inte helt stängde dörren för en fortsättning. Det har spekulerats i att han ska avsluta sin karriär där allting en gång började, hemma i Jokerit – Helsingfors-laget som spelar i KHL till nästa säsong.

– Jag vet inte, men jag tror inte det. Jag vet att det finns stort intresse för det, men jag har hela tiden sagt att jag ska avsluta karriären här. För att vara uppriktig behöver jag inte spela någonstans längre. Jag skulle kunna om jag ville, men just nu vill jag inte, säger Selänne enligt AP.

Slutet för Koivu?

Förlusten kan också ha inneburit slutet för en annan finländsk legender, Saku Koivu. 39-åringen har dock ännu inte meddelat om han kommer fortsätta eller inte efter sina 18 säsonger i NHL.

TV: Se när spelare och fans hyllar Teemu Selänne (OBS! Extern länk)

Mats Wennerholm rankar topp tio finska hockeylegendarer någonsin

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL