”Många pratar om Luleå, men...”

Förklaringen till att Modo leder SDHL

avJonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Modo är höstens stora succélag i SDHL – trots att man tappat mer än halva laget från i fjol.

Nordamerikansk spets har kryddats med ungdomlig entusiasm och ikväll kommer de regerande mästarna Luleå på besök.

– Vi har fått en självförtroendeboost när det har gått så bra, säger lagets kanadensiska stjärna Michela Cava.

Modo har inlett årets säsong i SDHL på ett strålande sätt.

Ångermanlänningarna toppar den haltande tabellen efter att vunnit elva av de tolv inledande matcherna.

Men inför årets säsong tappade man hela 13 spelare. Ett stort tomrum att fylla i laget då det inte var vilka spelare som helst som lämnade.

Klubbikonen Erika Grahm skrev på för Brynäs och backstjärnan Sidney Morin gick till Linköping. Totalt försvann sju av lagets tio främsta poängplockare samtidigt som Modo mönstrar ett helt nytt målvaktspar i år.

”Inte överraskade”

– Det kanske låter lite oödmjukt att säga, men vi är inte är lika överraskade över att vi presterar bra hockey, säger Modos tränare och sportchef Björn Edlund till Sportbladet och fortsätter:

– Det var många som hade varit med länge och haft ledande roller som försvann. Men jag tror att det är som i växtriket, ibland måste man klippa av topparna för att det ska gro nytt. Sen är det klart att vi inte frivilligt har valt att skicka iväg alla som lämnat, men jag försöker se det positiva i det hela när det sker förändringar.

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Michela Cava omringas av glada lagkamrater.

En del av årets framgångar kan tillskrivas den kanadensiska stjärnforwarden Michela Cava. 24-åringen kom till Sverige och Modo inför förra säsongen och var klubbens klart bästa poängplockare i fjol. I våras valde hon att skriva på ett nytt tvåårskontrakt med klubben och på de 12 inledande matcherna har hon gjort 22 poäng.

– Vi har fått en självförtroendeboost när det har gått så bra. Jag trivs jättebra här, det är roligt att gå till rinken varje dag och träffa tjejerna i laget. Det är en av anledningar till att jag ville fortsätta i Modo, säger Michela Cava.

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Michela Cava

Hur är det att bo i Örnsköldsvik?

– Det är verkligen en fin stad. Det är ganska likt Thunder Bay i Ontario där jag kommer ifrån, så det känns som att jag är hemma.

Spelade med killar i fjol

Hon lyfter fram de yngre förmågorna i laget som en av anledningarna till den starka säsongsinledningen.

– De har en stor del i vårt lag och har varit väldigt viktiga för oss. De respekterar de äldre och jobbar hårt, alla har kul både på och utanför isen.

Mixen av rutin och ungdomlig hunger är en av nycklarna till den goda lagsammanhållningen, enligt Cava.

Forwarden Maja Grundström, 16, är inne på samma linje.

– Man inspireras väldigt mycket av dem på sättet de tar för sig. Samtidigt tar de sig tid och pratar med mig, säger Grundström om de utländska stjärnorna.

Rookien har virvlat in som en frisk fläkt i SDHL och tagit för sig ordentligt ute på isen. Edlund har gett henne chansen i förstakedjan och hon har fått spela powerplay.

– Ja, det känns väldigt stort för mig att få spela powerplay. Men bara att få speltid är stort för mig, säger hon ödmjukt.

Spelet i SDHL är även en omställning för Maja. Så sent som i fjol spelade hon fortfarande med killar i Örnsköldsviks U16-lag.

– Det har nog bara påverkat mig positivt, det känns som att jag redan är med i själva spelet nu när vi spelar på hög nivå. Jag har lärt mig att alltid vara beredd, det kommer alltid någon i ryggen, så man kan inte hålla puck så länge som man tror.

Rekordmånga importspelare

Den interna poängligan toppas av sex importspelare, fem kanadensiskor och fransyskan Marion Allemoz. SDHL innehåller rekordmånga utländska spelare i år, något som har debatterats friskt i hockeysverige under hösten.

– Det är som allt annat, det finns två sidor av myntet. Jag har absolut ingenting emot att vi får hit spelare av väldigt bra klass. Men samtidigt har vi en skyldighet att utveckla våra unga och svenska spelare, man ska ta ansvar för dem och måste hitta en balans, säger Björn Edlund.

Den balansen tycker sig Edlund ha hittat i sitt egna lag där han förfogar över tio spelare som ännu inte fyllt 20 år. Väl medveten om importernas poängproduktion tycker han inte att man ska stirra sig blind på statistik i diskussionen.

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Björn Edlund, tränare i Modo

– Ta Paula Bergström hos oss, hon har en passningspoäng hittills men uppfyller flera andra kriterier som gör att hon är värd att spela mycket.

– Det går inte att göra om en forward som varit defensivt lagd, då ska man utvecklas till att bli ännu bättre på det. Det kommer inte märkas i protokollet på Swehockey eller Eliteprospects, det kommer inte stå i tidningen att man gjort två mål. Men däremot kanske man stängt ner motståndarnas förstakedja hela tiden i 20 av 36 matcher och ligger på plus i plus/minus-statistiken trots att man alltid möter motståndarnas bästa kedja.

”Många pratar om Luleå”

Modo toppar tabellen, men till en början var det de regerande mästarna Luleå som skapade flest rubriker. Norrbottningarna gick fram som en ångvält med full pott på de sex inledande matcherna och 28–2 i målskillnad. Men efter en blixtvisit i New York där de tog hem den historiska första upplagan av Champions Cup har de stött på patrull mot Leksand två gånger om.

Laget studsade dock tillbaka ordentligt och besegrade Göteborg med hela 11–0 i lördags.

Hur ser du på konkurrensen i toppen?

– Många pratar om Luleå, med all rätt, för de har ju ett bra lag, men jag är inte förvånad över att Leksand vinner. Inte heller att HV71 skulle kunna slå vilket lag som helst eller att vi vinner, säger Björn Edlund och fortsätter:

– Jag tycker att serien går mer och mer mot att alla kan slå alla, och det är bara kul. Det är bra för hockeyn i Sverige, avslutar han.

Modo möter Luleå i kväll klockan 19.00.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM