Wessner om nya yrket: ”Det ska vara så jäkla rättvist”

Foto: Roger Gleisner/NWT
HOCKEY

Notoriskt utvisad och utsedd till ligans ”största svin” flera gånger.

Hur ska Karlskoga-ikonen Daniel Wessner, 35, kunna döma elithockey med den bakgrunden?

– Som domare vill man ju inte ha en spelare som mig i ansiktet, säger Wessner.

Redan i fjol blåste han för utvisningar i division 2 samtidigt som han själv drog på sig 90 minuter som spelare i Hockeyallsvenskan.

Nu har Daniel Wessner bytt klubba mot visselpipa och satsar fullt på domarkarriären.

När Sportbladet når Wessner – som hittar bättre i Nobelhallens utvisningsbås än sin egen bakficka – har han redan hunnit döma en TV-pucksmatch under finalspelet i Göteborg. Han ska döma en till innan torsdagskvällen är över.

– Jag älskar TV-pucken. Det är skitkul att spela och att döma, säger Wessner, som själv representerat Värmland i turneringen.

1882 utvisningsminuter

Efter det egna framträdandet i TV-pucken har det blivit en lång – framför allt hockeyallsvensk – karriär. Totalt noterades centern för 1876 utvisningsminuter på seniornivå, och är bland annat mest utvisad någonsin i Hockeyallsvenskan.

Känns det som att cirkeln sluts nu när du dömer TV-pucken?

– Jag vet inte riktigt. Jag har inte satt upp några mål för hur hög nivå jag ska döma på, men det är klart jag inte lägger ned all den här tiden om jag inte menade allvar och satsade.

Har du fått några kommentarer i stil med ”vem är du att säga något”?

– Haha, det får man ju såklart. Någon säger till exempel att ”vad fan, du gjorde ju såhär när du spelade”. Då får jag svara med ”visst, men jag blev utvisad också”.

Foto: ANDERS BJUR / BILDBYRÅN
Wessner har inte alltid själv kommit överens med domare.

Rådbjer förebild

Wessner medger att det var speciellt att plötsligt vara på andra sidan, och ta in domarperspektivet.

– Som domare vill man ju inte ha en spelare som mig i ansiktet. Jag förstår ju att det måste varit jobbigt. Samtidigt vill jag vara en verbal domare precis som jag var som spelare. Om en domare inte vill ta snacket blir man ju frustrerad.

Wessner lyfter gärna upp Ulf Rådbjer som en förebild – bland annat just för att han inte var rädd att ta diskussioner.

– Han var en hetlevrad spelare själv precis som jag. Och som domare kunde han ta snacket, och till och med skälla ut mig. Det uppskattade jag mer än att bara bli bortviftad och få en utvisning.

Skeptisk till regeln

Att Wessner inte alltid var vän med regelboken som spelare står utom allt tvivel. Men även i rollen som domare finns det vissa saker han gärna ändrar på.

– Jag har ju väldigt svårt för det här att byta tekare för minsta lilla. Att byta för att du står en millimeter fel eller vad det nu kan handla om.

Du är knappast ensam om de synpunkterna. Varför tror du inte det ändrats redan?

– Jag vet inte. Publiken vill se hockey och vi är alla inne på att vi vill se spelet flyta. Det är väl som med allt annat i Sverige... att det ska vara så jäkla rättvist.

Under sina 12 säsonger i BIK Karlskoga har han ”hedrats” med de mindre smickrande utmärkelserna “största fegis” och “största svin”.

Hur hade det smakat att komplettera det prisskåpet med Guldpipan (priset till Sveriges bäste domare)?

– Haha, DÅ vore cirkeln sluten!

Emojifemman, vecka 44 01:07
ARTIKELN HANDLAR OM