Henrik Lundqvist chockad av attentatet

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist bor bara några kvarter från platsen för tisdagens misstänkta terrorattack i New York.

Så när han efter en eftermiddag av förberedelser på hotell, med telefonen avslagen,  kom till Madison Square Garden för nattens match med New York Rangers och fick veta vad som hänt hamnade han i det närmaste i chock.

– Mina barn rör sig dagligen i det området. Så det var väldigt jobbigt innan jag lyckades lokalisera dem. Alla mår dessbättre bra, säger han till Sportbladet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Under matchdagar drar sig New York Rangers svenske målvaktsstjärna Henrik Lundqvist undan för att ladda lugn och ro på hotell – och slår då också av telefonen.

Så han hade ingen aning om att hans hemkvarter i Tribeca på södra Manhattan under tisdagseftermiddagen var skådeplatsen för en misstänkt terrorattack som dödade åtta människor och skadade elva.

Först när han någon timme senare kom till Madison Square Garden fick han veta.

–  Det var en chock, säger han när vi träffar honom efter matchen mot Vegas Golden Knights.

Många bor i området

– Mina barn rör sig dagligen i det där området, så det var väldigt jobbigt innan jag lyckades lokalisera dem och fick veta att familjen var i säkerhet. Alla mår dessbättre bra. Men det har  varit en emotionell dag, att skingra tankarna och  fokusera på hockey var inte alldeles lätt. Usch, obehagligt.

Stockholmsbördige Mika Zibanejad ger en likadan beskrivning. 

– Jag bor rätt så nära, men vi har flera killar som bor mitt i området där det hände, så det var känslomässigt här innan matchen, säger han.

– Alla är i säkerhet, men det är fruktansvärt när sånt händer. Vi snackade ihop oss och bestämde oss för att göra allt för att vinna för staden och för offren och deras anhöriga.

”Det är ledsamt”

Det gjorde de också, inte minst med hjälp av just Mika, som stod för ett mål och två assist under en tredjeperiod då Rangers vände 2-4-underläge till 6-4-seger.

Foto: Danny Wild / TT

Men trots att Rangers verkligen är i behov av segrar efter en mycket trög start på säsongen har de svårt att känna särskilt mycket glädje efter den hemskaste dagen i New York sedan 11 september-attackerna 2001.

– Det är så ledsamt. alltihop. Det är så här världen ser ut nu, säger Henrik Lundqvist och skakar på huvudet.

Arizonas segersvit blev inte lång. Efter säsongens första seger igår, mot Philadelphia, åkte de i natt på en ny förlust, med 5-3, mot Detroit. Som å sin sida därmed lyckades vinna andra raka och åter närmar sig slutspelsstrecket.

Gustav Nyquist gjorde sitt fjärde mål för säsongen såväl Henrik Zetterberg som Niklas Kronwall stod för assist. En sådan bokfördes också Arizonas Mario Kempe för.

NHL-bibeln i butik nu 00:23

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se