Larkin polisanmäld efter tacklingen

avMattias Karlsson, Simon Sjöstrand

Tomas Larkin tacklade brutalt ner Daniel Paille.

Nu polisanmäls Mannheim-spelaren av kammaråklagaren Joakim Johansson.

– Det kan handla om två till sex månader fängelse i det här fallet, säger Johansson till Sportbladet.

Hockeyvärlden har rasat mot Tomas Larkin sedan Mannheim-spelaren brutalt tacklade ner en helt oförberedd Daniel Paille i CHL-mötet med Brynäs i tisdags.

– Under mina fjorton professionella år som hockeyspelare har jag haft hjärnskakningar tidigare, men detta är det farligaste jag har åkt på i min långa karriär, sa Paille i ett uttalande.

– Det var inte min avsikt att skada spelaren. Min tanke från början var att sätta press på puckföraren bakom mål. Jag hoppas att Daniel snart är tillbaka på isen. Jag vill också passa på att be om ursäkt till Daniel, svarade Larkin, som fick fyra matchers avstängning.

”För tidigt att spekulera”

Brynäs, som krävde en avstängning på minst tio matcher, överväger att aldrig mer spela CHL och har hotat med att ta till civilrättsliga åtgärder.

Nu står det klart att Larkin polisanmäls.

– Misshandel är ett brott som leder till fängelsestraff, det kan finnas omständigheter att det omvandlas till samhällstjänst. Det kan handla om två till sex månader fängelse i det här fallet, men det är egentligen för tidigt att spekulera i mer exakt, säger kammaråklagaren Joakim Johansson, som beslutade att en polisanmälan skulle upprättas, till Sportbladet.

Straffet kommer också ta hänsyn till hur Tomas Larkin döms inom sportens organisationer.

”Bestämde mig redan i tisdags”

– Jag såg reprisbilder från matchen och misstänkte att brott kunde ha begåtts. Redan i tisdags bestämde jag att inleda en förundersökning mot Tomas Larkin för misshandel av Daniel Paille, säger Johansson.

Polisen kommer nu att hålla förhör med målsägande och sedan får Joakim Johansson ta ställning till ett eventuellt förhör med Larkin.

– Det handlar om idrottsvåld som går utanför vad som kan anses som samtyckte. Jag har kunskaper från det tidigare fall då jag följt den fällande domen mot ishockeyspelaren Jakob Lilja, säger Johansson till Sportbladet.

– Det här är våld som sker utanför spelet. Min bedömning är att det här är kraftigt våld riktat mot huvudet utan påverkan av spelet.

Thomas Larkin är född i Storbritannien men representerar Italiens landslag.

1 av 2 | Foto: SIMON HASTEG RD / BILDBYR N
ARTIKELN HANDLAR OM