Nya projektet: hockeydomarna ska bära regnbågsflaggan

Peter Lyth, mitten, dömde Hockeyallsvenskan förra säsongen.
Peter Lyth, mitten, dömde Hockeyallsvenskan förra säsongen.

Här är Svenska Ishockeyförbundets och Riksidrottsförbundets projekt för att skapa en mer välkomnande och inkluderande miljö på och kring isen.

Kommande säsong ska de svenska hockeydomarna bära regnbågsflaggan på sina dräkter.

– Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över, säger Joel Hansson, domaransvarig på Svenska ishockeyförbundet till hockeysverige.se.

Kiruna IF i hockeyettan var för tre år sedan den första föreningen i Sverige att bli HBTQ-certifierad, och man spelade ett tag med regnbågsfärgade tröjor.

Sedan dess har både lag och enskilda spelare följt efter och haft regnbågsfärgade hörnflaggor och kaptensbindlar.

Nu tar Svenska Ishockeyförbundet och Riksidrottsförbundet, RF, ytterligare ett steg mot att skapa en mer välkomnande miljö för alla på och runt omkring isen, något som Hockeysverige var först att rapportera om.

I ett projekt startat av förbundets domaransvarige Joel Hansson kommer alla förbundsdomare den kommande säsongen att bära regnbågssymbolen på sina dräkter.

”En machokultur inom hockeyn”

Det innefattar SHL, hockeyallsvenskan, hockeyettan, SDHL och superelit-serierna.

– Det handlar inte om en hbtq-certifiering, utan den stora bilden att lyfta i ishockeyn och i domargruppen är vilken norm och vilka kulturer det råder i den gruppen, säger Hansson till Hockeysverige.

Så här ska symbolen se ut (bild från Hockeysverige.se)

Rikard Grönborg deltog i årets Pridetåg på Sportbladets flak.
Rikard Grönborg deltog i årets Pridetåg på Sportbladets flak.

Han menar att mycket har kretsat kring en machokultur inom ishockeyn.

– Man ska vara tuff, man ska vara hård och man ska tåla lite. I regelverket är det jättetydligt att om du kränker någon eller uttrycker dig sexistiskt, homofobiskt eller rasistiskt så är det en avstängning. Det har vi kommit fram till att vi inte lever upp till i den utsträckning vi vill göra.

”Inte okej kalla någon bögjävel”

– Därför har vi arbetat med RF och pratat om hur vi kan skapa en miljö som är inkluderande där alla kan känna sig välkomna att vara med på sina villkor och prestera utifrån sina förutsättningar. Vi har sökt ett sätt att synliggöra ute i ishallarna att när man dömer hockey är det här en viktig del av idrotten. Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över. Det ska aldrig vara okej att kalla någon ”bögjävel” på isen.

Joel är medveten om att det inte bara kommer komma hyllningar när projektet blir offentligt.

– När Rikard (Grönborg, förbundskapten) gick med i Pridetåget blev jag överraskad över att det blev många negativa kommentarer. Jag hoppas vi kan sprida vikten av det här, vikten av att ta ställning och försöker skapa en sport där alla, oavsett omständigheter, känner sig välkomna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!