Nylanders debut-VM är bästa någonsin

Wennerholm: Inte ens Sudden eller Foppa i närheten

Foto: TT
Forsberg debuterade i Prag 1992 redan som 18-åring. Sundin som 20-åring i Åbo 1991.

avMats Wennerholm

HOCKEY

KÖLN. Prins William är på väg att bli svensk VM-kung.

William Nylander är redan nu Sveriges poängbäste VM-debutant någonsin i modern tid.

I kväll kan han bli ännu större.

Jag sa ju redan innan VM att William Nylander kunde få ett internationellt genombrott som placerar honom sida vid sida med namn som Peter Forsberg och Mats Sundin i samma ålder.

Nu är han redan där. Innan kvällens VM-final mot Kanada.

Han var bra redan innan Nicklas Bäckström landade, men sedan dess har han växt ytterligare en dimension. De hittade kemin direkt och tillsammans med Oscar Lindberg bildar de VM-finalens bästa kedja.

Därför tror jag på VM-guld och ny succé i kväll.

Och fler poäng för William Nylander.

Ingen svensk VM-debutant i modern tid har öst in lika många mål och poäng i sin första VM-turnering. Inför dagens bronsmatch och final toppar han VM:s skytteliga med sina sju mål och hans totalt 14 poäng ger honom en andraplats i poängligan.

Jag har gått igenom alla våra stora namn och deras VM-debuter och ingen har varit i närheten av Nylanders facit. Och då har han ändå en match kvar att spela.

Seger och en avgörande roll mot Kanada kommer att göra honom till en av de största någonsin - kanske den största.

Då talar jag specifikt om VM-debutanter alltså. Jag vill påpeka det. William Nylander har naturligtvis mil kvar till namn som Peter Forsberg och Mats Sundin när vi talar om deras totala karriärer. Den framtiden kan bara han själv styra över. Men han har alla verktyg, spelar i en klubb (Toronto) på väg upp och har en av världens mest framgångsrika coacher i Mike Babcock. Jag blir inte förvånad om William Nylander blir historisk i Toronto också och lyfter en Stanley Cup inom en snar framtid.

VM-starten går inte att klaga på. Ingen har varit så snabb ur blocken.

Jag hade en liten oro att han bara skulle göra de ”lätta” målen, som när han gjorde 6–2 och 7–2 mot Tyskland. Mål mot en motståndare som redan gett upp och slutat kriga.

Sundin och Forsberg inte i närheten

Men William Nylander har gjort helt avgörande insatser både mot Schweiz och Finland på vägen fram mot den här VM-finalen, precis som en ung Mats Sundin gjorde vid VM i Åbo 1991.

Han vinner en assistpoäng efter en klockren tekning fram till John Klingbers matchavgörande 2–1 efter 4.36 i andra perioden mot Finland och sätter sedan själv 3–1 tio minuter senare.

Mot Schweiz i kvartsfinalen var svenskarna ordentligt tillbakapressade och illa ute, när han slog in helt matchavgörande 2–1 liggande i luften.

Båda gångerna har han gjort den stora skillnaden.

Det är mäktigt. Det är stort. Det är hockeyhistoria.

Jag såg både Mats Sundin och Peter Forsberg debutera i Tre Kronor och de var inte i närheten av de här siffrorna.

Jag måste ändå hålla Sudden efter hans egentliga VM-debut som 20-åring i Åbo 1991, då han nästan ensam bar Tre Kronor till ett guld och dessutom avgjorde den helt avgörande matchen mot Sovjet med sitt klassiska 2–1.

Foppa var bara 18 år när han debuterade, så jämförelsen haltar kanske där, men han fick ändå sitt stora genombrott i Prag 1992 och gjorde några avgörande insatsern på väg mot guldet. Äve om det var Mats Sundin och målvakten Tommy Söderström som bar laget.

▪▪▪

Jag ska väl påpeka att några av våra forna VM-debutanter gjorde betydligt fler poäng än dagens. Men då fanns några verkliga blåbär med i VM.

ARTIKELN HANDLAR OM