Ishockey

Bisarr avstängning i norsk hockey: ”En chock”

Av: 

Fredrik Andersson

HOCKEY

Tre matchers avstängning.

Så lyder domen för Stjernens Jonathan Asbjörnsen.

Forwarden kolliderade med den assisterande domaren.

– Vi fattar ingenting, säger Stjernens svenske tränare Anders Olsson.

Andra perioden var tre minuter gammal i toppmötet mellan Stavanger och Stjernen i den norska högstaligan, Fjordkraft-ligan.

Jonathan Asbjörnsen kolliderade då med en av de assisterande domarna på isen och vid nästa avblåsning blev Asbjörnsen skickad rätt ut i duschen för ”dåligt uppförande”.

På onsdagen kom domen: tre matchers avstängning för ”tacklingen”.

– Jag tycker det är vansinne, säger forwarden själv enligt norska TV2.

”Det är spelarnas ansvar att orientera sig så att domarens säkerhet och auktoritet inte sätts på prov”, står det bland annat i disciplinnämndens beslut.

Många reaktioner

Reaktionerna har varit många i norsk hockey – och Stjernens svenske tränare Anders Olsson kan inte förstå beslutet.

– Vi har en väldigt bra dialog med norska domare, de har varit jättebra, men den här situationen fattar vi helt enkelt inte. Vi fick en chock i dag när vi fick reda på att han fick tre matcher. Vi har skickat en skrivelse och hoppas att vi ska få svar, men vi fattar ingenting rent ut sagt, säger han.

– Vad de (disciplinnämnden) har skrivit är att han ska ha sträckt ut en armbåge och medvetet träffat domaren. Men jag ser inte det, vi fattade ingenting i båset och vi fattade inte efter matchen heller. Domarna behöver hjälp under matcherna, de har möjlighet att titta på huvudtacklingar och mål, men vi hoppas att vi i framtiden kan göra coach challenge när det gäller offside och sådant, så att ligan kan bli proffsigare och bättre. Men jag vill påpeka det ännu en gång, relationen till domarna här i Norge är väldigt bra.

Olsson fortsätter:

– Jag har varit med om betydligt värre grejer och de har fått en match eller två matcher.

Den 46-årige tränaren tog över den norska klubben inför den här säsongen, efter att de senaste säsongerna varit assisterande tränare i schweiziska EHC Biel-Bienne. Dessförinnan huserade Olsson i HV71 under många år.

Hur upplever du att nivåskillnaden är på domare i Norge och Sverige?

– Jag tycker standarden är bra, vi har fått Marcus Winnerborg här som är den förste från Europa att döma i NHL och han dömer i ligan, så nivån är bra, sedan önskar man att de också kunde vara heltidsproffs, man önskar de kunde få bättre förutsättningar. Men de behöver tekniska hjälpmedel och döma lite mer internationellt, det är väl det som saknas.

Toppar ligan

Och nivån på ligan då?

– Jag vill säga att det är allsvensk nivå på Fjordkraft-ligan, sedan är det väl HV, Karlskoga och AIK och de lagen som sticker ut. Men vi tar lag som Almtuna, Tingsryd och sådär. Vi har sex duktiga importer och fyra norska landslagsmän. Det är en bra nivå, man kan inte underskatta den här ligan, den är minst lika bra som allsvenskan.

Stjernen toppar ligan efter 14 spelade matcher, fyra poäng mer än tvåan Stavanger.

– Jag har fått en jättebra start, är tippade sexa, sjua och vi leder ligan, jag är jättenöjd med starten, säger Olsson som även berättar varför det blev just Norge flyttlasset gick till.

– Jag vill helt enkelt bo och jobba utomlands, jag tycker det är spännande att testa sitt ledarskap på detta, sedan är det nära hem till familj och vänner i Göteborg. Sex år i Schweiz fick räcka kände jag, jag kanske åker dit i framtiden igen, men just nu kändes Norge som ett spännande hockeyland. Alla får nya, fina multiarenor. Det händer mycket i norsk hockey och det känns spännande att få vara med på den här resan.

Se händelsen här.

ANNONS

Krossar vi Storbritannien också? Förra VM gjorde Tre Kronor 60 % fler mål än vad vi släppte in. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

SHL-panelen: Det har imponerat allra mest i Leksand

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey